Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

School met visie

CLIL op DBZ

Ik zou absoluut opnieuw kiezen om CLIL te volgen. Dankzij CLIL is mijn Engels echt al verbeterd. Ik zou het aan iedereen aanraden om je talen te verbeteren.
(leerling 5e jaar die Esthetica in het Engels volgt dit schooljaar)

Wat is CLIL?

CLIL is de afkorting van Content and Language Integrated Learning. Het betekent dat je een vak in een andere taal volgt. DBZ heeft gekozen voor Frans en Engels. Je kunt er dus bijvoorbeeld voor kiezen om geschiedenis of aardrijkskunde in het Engels te volgen of wiskunde of latijn in het Frans. In de lessen gebruikt de leerkracht (bijna) altijd Frans of Engels. Je maakt toetsen en taken ook (zoveel mogelijk) in het Frans of in het Engels maar je mag altijd ook antwoorden in het Nederlands. Op het einde van het schooljaar heb je evenveel geleerd als de leerlingen die hetzelfde vak in het Nederlands volgen én je vaardigheden voor Frans of Engels hebben een mooie sprong vooruit gemaakt. Slagen voor een CLIL-vak hangt nooit af van je taalkennis maar wel van je kennis van het vak, net zoals voor de leerlingen die het vak in het Nederlands volgen.

Waarom zou ik kiezen voor CLIL?

CLIL heeft veel positieve effecten: je bent gemotiveerder om de vreemde taal te gebruiken omdat je er echt iets mee doet, namelijk een vak leren. Je hebt minder schrik om een vreemde taal te gebruiken omdat het in de eerste plaats om de inhoud gaat en niet om de taal. Je brein en je aanpassingsvermogen ontwikkelen zich sterk wat heel handig is in alle vakken en van pas kan komen in je latere studies. Kortom: “Waarom zou ik niet voor CLIL kiezen?” is eigenlijk een betere vraag.

Moet ik sterk zijn in talen om voor een CLIL-vak te kiezen?

Je hoeft geen talenknobbel te hebben om CLIL te volgen. CLIL-leerkrachten hebben een specifieke opleiding gevolgd en bieden heel wat ondersteuning aan tijdens hun CLIL-lessen: veel beeldmateriaal, basiswoordenlijsten, interactief werken met opdrachten in kleinere groepjes, indien nodig uitleg en samenvattingen in het Nederlands. Ze doen er alles aan om je mee te krijgen. De juiste motivatie speelt hier een grote rol.

Als ik één jaar CLIL gevolgd hebt, moet ik daarna CLIL blijven doen?

Nee. Je kiest telkens voor CLIL voor één schooljaar. Je leert net hetzelfde als de leerlingen die het vak in het Nederlands volgen. Dus kun je het volgende schooljaar het vak gewoon weer in het Nederlands volgen. Je kunt dan bijvoorbeeld wel voor een ander CLIL-vak kiezen. Zo kun je jaar na jaar beslissen of je CLIL doet of niet en zo proberen een mooi traject op te bouwen waar je je Frans en/of je Engels een boost geeft.

Welke CLIL-vakken kan ik kiezen op DBZ?

Je kunt niet alle vakken in het Frans of in het Engels volgen. Niet elke richting kan elk CLIL-vak kiezen. Dat heeft te maken met de beschikbare leerkrachten en met de praktische organisatie van de lessen op DBZ. Je mag ook maar maximum 5 à 6 uur CLIL volgen per week, afhankelijk van je richting.

Dit zijn de CLIL-vakken voor de 2 volgende schooljaren:

CLIL op DBZ
  vanaf het schooljaar 2019–2020 ook nog vanaf het schooljaar 2020–2021
1e jaar Latijn (3u/Frans)
2e jaar geschiedenis (2u/Engels)
3e jaar Latijn (4u/Frans)
lichamelijke opvoeding (2u/Engels)
geschiedenis (2u/Engels)
4e jaar aardrijkskunde (1u/Engels) Latijn (5u/Engels)
5e jaar wiskunde (4u/Frans)
esthetica (1u/Engels)
aardrijkskunde (2u/Engels)
lichamelijke opvoeding (2u/Engels)
natuurwetenschappen (2u/Engels)
6e jaar wiskunde (3u/Frans)