Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Articles

Vakantieaanbod 2018-2019

Het aanbod voor schooljaar 2018–2019 op een rijtje

Kampen met sport en spel

Natuur en avontuur in Klein Zwitserland voor 1

Dit jaar organiseren we voor onze eerstejaars een avontuurlijk kamp in de omgeving van Echternach. Echternach is de oudste stad van Luxemburg. Door zijn ruw karakter en adembenemende fauna en flora wordt deze regio ook wel “Klein Zwitserland” genoemd. We worden per bus naar onze mooie locatie gebracht. We overnachten in een comfortabele jeugdherberg.
Tijdens onze reis zullen de leerlingen, zowel te voet als per mountainbike, ondergedompeld worden in de prachtige natuur van de omgeving. Naast genieten van de natuur staan er voor de leerlingen uiteraard nog andere leuke activiteiten op het programma. Een greep uit het aanbod: een trektocht, muurklimmen, kampvuur, bezoek aan de stad, survivaltechnieken, teambuildingsspelen, … .
Aantal deelnemers: maximum 30 leerlingen.
Periode: donderdag 11 juli 2019 – dinsdag 16 juli 2019.
Verantwoordelijken: Pieter Wildro en Birgen Martens.

Skivakantie voor 2

Naar aanleiding van het succes van de vorige schooljaren, organiseren wij ook dit jaar een skivakantie voor de leerlingen van het tweede jaar (uitsluitend ski, geen snowboard). De reis brengt ons per bus naar onze bestemming: Speikboden en Klausberg, een sneeuwzeker skigebied in Italië. De leerlingen krijgen – onderverdeeld in groepen per skiniveau – 4 uur les per dag, gegeven door Nederlandstalige skimonitoren. ’s Avonds is er plaats voor specifieke avondanimatie.
Aantal deelnemers: beperkt tot 80 leerlingen.
Periode : vrijdag 21 december 2018 – vrijdag 28 december 2018.
Verantwoordelijken: Christophe Van Wonterghem en Wim Reunes.

Vakantiekamp Bouillon voor 2

Bouillon is een klein stadje in het hart van de Belgische Ardennen, aan de prachtige meanders van de Semois. We verblijven daar in de jeugdherberg. Deze plaats biedt ons tal van mogelijkheden om onze vakantie zo gevarieerd mogelijk door te brengen. Een greep uit het programma: bosspel, kajak op de Semois, dagtochten, mountainbiken, bezoek aan de burcht, touwenparcours, middeleeuwse spelen, … Het wordt duidelijk een kamp boordevol activiteiten en vol afwisseling.
Aantal deelnemers: maximum 40 leerlingen.
Periode : vrijdag 5 juli 2019 – vrijdag 12 juli 2019.
Verantwoordelijken: Elke Vagenende en Stevie Van Vooren.

Vijflandentocht voor 3

Deze vakantiereis krijgt een niet te onderschatten sportief karakter, vermits we al fietsend – gedurende 10 dagen – delen van België, Duitsland, Luxemburg en een stukje Nederland en Frankrijk doorkruisen. De reisweg is in grote trekken: Zwijnaarde – Vaalbeek – Maastricht (NL) – Blankenheim (D) – Bad Ems – Rüdesheim am Rhein – Idar-Oberstein – Trier – Saarburg – Lültzhausen (L) – Grand-Halleux en Luik. We rijden langs prachtige, maar daarom niet minder lastige wegen. Vandaar ook het belang van een optimale fysieke conditie en een fiets in goede (= veilige!) staat. Gedurende de ganse reis wordt de groep begeleid door twee bestelwagens (bagage, bevoorrading en technische ondersteuning). We overnachten in zeer comfortabele jeugdherbergen of vakantieverblijven.
Aantal deelnemers: maximum 65 leerlingen.
Periode: vrijdag 5 juli 2019 – zondag 14 juli 2019.
Verantwoordelijken: Geert Pieters en Pieter Blomme.

Slovenië voor 4

Dit jaar organiseren we voor de 2de maal een avontuurlijke bergvakantie in de Julische Alpen van het wondermooie Slovenië. We logeren aan het pittoreske meer van Bohinj met de jeugdherberg Pod Voglom als uitvalsbasis. Van daaruit trekken we de Alpen in, overnachten we eens in een berghut, gaan we onder andere raften, klimmen en mountainbiken.
Bereid je voor op een verrassende reis met avontuur, adembenemende uitzichten en onvergetelijke ervaringen.
Aantal deelnemers: minimum 20, maximum 35 leerlingen.
Periode: vrijdag 2 augustus 2019 – zondag 11 augustus 2019.
Verantwoordelijken: Maarten Liagre & Bram Billiet.

Skivakantie voor 5 & 6

Ook dit jaar is er een skivakantie voor leerlingen van de derde graad. We trekken opnieuw naar Flattach in Oostenrijk. We voorzien een skipas voor verschillende gebieden rondom Flattach. Een van die skigebieden is de Mölltaller Gletscher die rijkt tot een hoogte van 3122 meter en ons sneeuw garandeert in de paasvakantie. Let op: de paasvakantie ligt dit jaar vrij laat in het seizoen waardoor de gebieden rondom ons verblijf kunnen gesloten zijn indien er te weinig sneeuw ligt. Dan rest ons enkel te skiPen op de gletsjer met haar eeuwige sneeuw. We verblijven in het Action Hotel in Flattach met vol pension.
Leerlingen kunnen kiezen uit snowboarden of skiën. Tevens is er de mogelijkheid om in de voormiddag ski-/snowboardlessen te volgen in verschillende niveaugroepen. Beginners zijn sowieso verplicht deze lessen te volgen. ‘s Avonds voorzien we avondanimatie. De jaarlijkse unieke DBZ-snowteampull zit nog steeds in het pakket.
Periode: Periode: vrijdagavond 5 april 2019 – zaterdagochtend 13 april 2019.
Inschrijvingen: enkel op woensdag 26 september tussen 8u15 en 12u15.
(Leerlingen 6des die vorig schooljaar op de wachtlijst stonden, moeten zich opnieuw inschrijven om van de voorrang te kunnen genieten)
Verantwoordelijke: Tim Baele.

Cultuurreizen

Londenreis voor 3

De Londenreis is in de derdes een traditie. We zorgen ervoor dat je een algemeen beeld krijgt van deze boeiende stad, alle ‘musts’ staan op het programma. Er is aandacht voor cultuur en geschiedenis. We maken echter ook wel wat tijd voor ontspanning. We logeren in een eenvoudig, maar verzorgd studentenhotel.
Periode: van woensdag 10 april – zondag 14 april 2019
of van zaterdag 13 april – woensdag 17 april 2019
of van dinsdag 16 april – zaterdag 20 april 2019
Maximum 60 leerlingen per groep/periode.
Verantwoordelijken : Pieter Blomme, Maarten De Spiegelaere, Nicolas Naudts.

Umroto – Italiëreis voor 4

Om je op te verheugen en met plezier op terug te kijken. We vertrekken met het vliegtuig richting Italië en verkennen de hoofdstad Rome tijdens een tweedaagse. Per bus gaat het dan richting het Trasimeense meer waar we verblijven in een agriturismo. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Asissi, Orvieto, Firenze, Siena, Arezzo … We worden culinair verwend in Ristorante Il Vecchio Mulino in Tuoro.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 50 leerlingen.
Periode: Deze vakantie gaat door in de herfstvakantie. De organisatie werd reeds in de loop van vorig schooljaar opgestart. De inschrijvingen zijn dan ook afgesloten.
Verantwoordelijke: Yvan De Kerpel.

Berlijnreis voor 5 & 6

Berlijn is momenteel één van de hipste steden van Europa. Enerzijds adem je er de bewogen geschiedenis in en vind je er een rijkdom aan bezienswaardigheden zoals musea, theaters en prachtige historische gebouwen, anderzijds bruist het huidige Berlijn van leven met zijn trendy shops en hippe bars. We zullen onder andere de belangrijkste bezienswaardigheden bezichtigen, een gegidste fietstocht maken langs de overblijfselen van de muur, kuieren op de populaire Flohmarkt am Mauerpark en voldoende tijd bieden om de metropool zelf te ontdekken. We reizen overdag met de bus naar Berlijn en verblijven er dan nog drie volledige dagen om ‘s nachts terug te rijden. We logeren in het Centraal gelegen Wombat’s Hostel in Mitte. Eén ding is zeker: Berlijn zal ongetwijfeld ook jouw hart veroveren!
Aantal deelnemers: beperkt tot 48 leerlingen.
Periode: vrijdagochtend 12 april 2019 – dinsdagochtend 16 april 2019
Verantwoordelijken: Myrthe Cornelis

Studiereis naar Parijs voor 6

Parijs mag in het reisaanbod van een school zeker niet ontbreken. Het wordt een driedaagse studiereis naar één van de mooiste steden van Europa en … dichtbij. Het aanbod ter plaatse is zeer gevarieerd en wordt georganiseerd en begeleid door leerkrachten. Deze reis wordt grondig voorbereid tijdens de lessen Frans.
Periode: donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 mei 2019.
Aantal deelnemers: alle zesdejaars
Info: leerkrachten Frans zesdes

In samenwerking met Jeugddienst Don Bosco

VORMINGSCURSUS: Animator in het jeugdwerk voor 4, 5 & 6

Een cursus animator is een knotsgekke week waarin je spelenderwijs de nodige vorming krijgt om op een verantwoorde manier met kinderen en jongeren om te gaan. Gedurende zes dagen krijg je sessies rond de thema’s spel en spelen, expressievormen, leefwerelden van het kind, verantwoordelijkheid, preventie, animatie… De cursus is zeer praktijk- en ervaringsgericht opgebouwd, zodat iedereen vanaf het begin actief wordt betrokken. Na het volgen van deze cursus loop je op een jeugdwerking naar keuze een stage van 50 uur. Wanneer je slaagt voor deze stage, krijg je een attest animator. Dit attest wordt door de Vlaamse Gemeenschap uitgereikt.
Voorwaarde : je bent 15 geworden voor de start van de vorming.
Periode : herfst-, kerst- en paasvakantie.
Inschrijving, prijs en info : www.jeugddienstdonbosco.be/vorming/cursussen

Jongerentocht naar Turijn voor 4, 5 & 6

Naar jaarlijkse traditie organiseert Jeugddienst Don Bosco vzw ook dit jaar een reis voor scholieren naar Turijn, de bakermat van Don Bosco’s jeugdwerk. Dé kans om ter plaatse de unieke sfeer van Don Bosco op te snuiven.
Gedurende een week keren we terug naar de roots van Don Bosco en (her)beleven we zijn
verhaal. We stappen niet gewoon de bus op en bezoeken huis na huis. Nee, spelenderwijs doorheen plezier en jeugdig enthousiasme, stadsspelen, momenten van stilte… maken we kennis met Don Bosco. Daarnaast zijn er nog heel wat ontspanningsmomenten, groepsgesprekken, vrije tijd om te shoppen op Europa’s grootste openluchtmarkt, te luieren, sport en spel. We genieten van ‘la bella italia’ en van elkaar.
De reis is voor jongeren vanaf 16 jaar die een link hebben met Don Bosco via school, speelplein of …
Periode: zondag 7 april – zaterdag 13 april 2019
Locatie: Castelnuovo Don Bosco – Turijn
Inschrijvingen en info: www.jeugddienstdonbosco.be/zingeving/don-bosco of mail naar: koen.timmermans@donbosco.be