Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

ICT

Digitale platformen

Smartschool + Google Workspace + Office 365 + iCloud

Ons onderwijs maakt intensief gebruik van digitale platformen: met je DBZ-account krijg je toegang tot een waaier aan mogelijkheden. We kiezen bewust niet voor één platform: omdat de diensten van de grote spelers elk hun sterktes en voordelen hebben, krijg je met je DBZ-account toegang tot die verschillende platformen, aangevuld met de leer- en communicatie-omgeving Smartschool.

Je kan dus o.a. gebruik maken van: Smartschool, Google Workspace, Microsoft Office 365, iCloud. Hieronder lees je daar meer over.

De leeromgeving Smartschool

Alle leerlingen en leerkrachten gebruiken de digitale leer- en communicatieomgeving Smartschool. Ook ouders hebben toegang tot Smartschool. De Smartschool schoolagenda is dé bron voor alle taken en toetsen en biedt je toegang tot je vakken en cursussen.
Op DBZ gebruiken we Smartschool op heel wat manieren:

  • De digitale schoolagenda staat op Smartschool.
  • Leerkrachten kunnen een vak op Smartschool aanmaken. In zo’n vakomgeving kan je vaknieuws, documenten, links, taken, enz … terugvinden. Sommige vakken worden gedeeld door verschillende leerkrachten.
  • Een Smartschoolvak biedt een uploadzone: leerlingen kunnen zowel tijdens de les op school als daarbuiten taken indienen door een bestand af te leveren in die uploadzone.
  • Het berichtensysteem wordt gebruikt voor interne communicatie.
  • Intradesk is een mappensysteem dat voor leerlingen, personeel en ouders belangrijke documenten ter beschikking stelt.
  • In het leerlingvolgsysteem houdt de school per leerling een dossier bij.
  • Skore: online puntenboekje en rapportsysteem.
  • Ouders krijgen per kind een co-account: daarmee kan je de Smartschoolvakken van je kind volgen, rapporten en evaluaties bekijken, communiceren met de school, inschrijven op een oudercontact, enz … Meer info daarover vind je bij ict voor ouders.

Google Workspace

Je DBZ-account is tegelijkertijd een account bij Google Workspace for Education (een suite online toepassingen voor het onderwijs). Van de ruime waaier aan diensten die Google Workspace te bieden heeft, zijn dit de voornaamste die we op school gebruiken:

  • Een professionele mailbox, bereikbaar op webmail.dbz.be. Iedereen heeft een e-mailadres van het type gebruikersnaam@dbz.be
  • Google Drive: online opslagplaats voor al je schooldocumenten. Naast je persoonlijke Google Drive zijn er ook gedeelde Drives: daarin kan je per vakgroep of team al je materiaal opslaan en ter beschikking stellen.
  • Google docs : een online Officesuite (tekstverwerker, rekenblad, presentatieprogramma, …) mét de mogelijkheid om documenten te publiceren (openbaar of met afgeschermde toegang) en online samen te werken aan documenten.
  • Google sites : zonder technische kennis heel eenvoudig websites aanmaken, publiceren, delen, …
  • Google agenda : een elektronische agenda, waarin je naast je lesgebonden en persoonlijke afspraken ook een abonnement kunt nemen op de schoolkalender of andere openbare kalenders.
  • Google Meet: online videogesprekken

Dit is het overzicht van al je beschikbare apps.

Microsoft Office 365

Tegelijkertijd werken we ook met Office 365. Met je DBZ-account krijg je toegang tot de online Office-apps van Microsoft, kan je OneDrive gebruiken om je documenten in op te slaan en kan je de Office-apps (o.a. Word, PowerPoint, Excel, …) installeren op je eigen toestellen.
Meer info: www.dbz.be/office.

iCloud en managed Apple ID’s

Op de school-iPads werken we met beheerde Apple ID’s voor elke leerling, zodat iedereen toegang krijgt tot ruime opslagruimte in iCloud, samenwerkingsmogelijkheden en de apps Pages, Keynote, Numbers, enz…
Meer info: educatieve diensten Apple.

Websites bij handboeken en Knooppunt

Uitgeverijen bieden vaak ook online lesmateriaal en oefeningen aan. De toegang loopt vaak via Smartschool, Knooppunt of een eigen systeem. In het begin van het schooljaar hoor je daar in de klas meer over.
Als er problemen zijn met het aanmelden bij zo’n extern platform van een uitgeverij, contacteer je best de helpdesk van dat platform.