Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Praktisch

Middagmalen

ons schoolrestaurant

De zelfbediening is enkele jaren geleden gerenoveerd tot een heus schoolrestaurant.

Onze school heeft een eigen schoolrestaurant. Dagelijks komen leerlingen en leerkrachten er genieten van een lekker en gevarieerd aanbod, professioneel klaargemaakt door ons keukenteam, met veel keuzemogelijkheden en aan democratische prijzen.

Een ruim aanbod

We voorzien in ons schoolrestaurant een ruim aanbod aan lekkere en gezonde maaltijden:
 • soep
 • warme maaltijden (dagschotel en vegetarisch gerecht)
 • koude schotels
 • bedieningsbuffet met warme en koude groenten
 • broodjes met diverse soorten beleg

Voor het hoofdgerecht (warme maaltijd, vegetarisch gerecht of koude schotel) is er in buffetvorm altijd een aanbod van minstens twee warme groentesoorten, keuze uit twee zetmeelcomponenten (aardappelen, rijst, pasta …). Daarnaast bieden we een gevarieerde saladbar aan.
Ook voor de broodjes kan je zelf je broodje samenstellen (eveneens met een saladbar).

Je kan natuurlijk ook je eigen lunchpakket meebrengen. We beschikken over een ruime cafetaria en de kreetzaal voor de boterhammeneters. Bij mooi weer trekken onze leerlingen graag naar de picknickhoek.

Wij vragen dat de leerlingen het middagmaal thuis of op school gebruiken.
Alleen de leerlingen van de 3e graad kunnen – mits toestemming van de ouders – de school verlaten tijdens de middagpauze.

Gezellig samenzijn

Raadpleeg hier het weekmenu.

Praktische afspraken

We werken daarvoor met een oplaadbare betaalkaart waarbij de maaltijd/het broodje de dag zelf wordt betaald aan de kassa. Dit betekent dat je niet noodzakelijk hoeft in te schrijven voor bepaalde vaste dagen maar ook occasioneel kan blijven eten.
Iedere leerling die gebruik wil maken van de catering op school (maaltijden, broodjes, soep) moet dus in het bezit zijn van zo’n betaalkaart. Deze gepersonaliseerde badge wordt door de ouders opgeladen (voorzien van een zelf te kiezen budget in functie van het voorziene verbruik) via de webapplicatie Click4food

De eenmalige kost voor de betaalkaart bedraagt € 5,00 (te betalen via de schoolrekening).
Bij verlies van de kaart (of beschadiging waardoor onbruikbaar) bedraagt de kost € 10,00 (blokkeren van de verloren kaart, aanmaak nieuwe kaart en overzetten van eventueel nog beschikbaar krediet).

Prijzen (vanaf 01/09/2023 – indexaanpassing)

 • soep: € 1,10
 • hoofdgerecht: € 6,40 (incl. zelfbedieningsbuffet)
 • dessert: € 1,30
 • fruit: € 1,10
 • groenten- en zetmelenbuffet: € 3,60
 • broodje: € 4,40 (incl. saladbar)

We werken aan een gezonde school

Als school is DBZ een bevoorrechte plaats om gezonde gewoonten aan te leren en een gezond gedrag te stimuleren.
We hebben aandacht voor gezondheidsthema’s gespreid over de verschillende jaren, zowel tijdens de lessen als via tal van activiteiten. We overleggen geregeld met onze cateringverantwoordelijke om onze maaltijden gezond en evenwichtig te houden.

We maken bijvoorbeeld de afspraak
 • om dagelijks een vegetarisch alternatief aan te bieden
 • om steeds melkproducten en fruit beschikbaar te stellen als dessert
 • om bij koude schotels een portie mayonaise apart aan te bieden
 • om te waken over een evenwichtige samenstelling van warme maaltijden
 • om te voorzien in een aanbod van broodjes zonder mayonaise.

We stimuleren onze leerlingen om te kiezen voor water i.p.v. frisdranken. Er zijn waterfonteinen en we bieden gratis water aan in onze eetzalen.

Dagelijks vegetarisch alternatief

Onze vegetarische maaltijden worden evenwichtig en met veel precisie gemaakt. Vlees wordt vervangen met aandacht voor de voedingswaarde van de maaltijd. Onze cateringverantwoordelijke volgde hiervoor een opleiding.

Waarom bieden wij graag vegetarisch aan op onze school?
Wij eten in het algemeen te veel dierlijke producten waardoor we meer kans hebben op hart- en vaatziekten, sommige kankers, suikerziekte en overgewicht. Minder vlees eten is dus goed voor onze gezondheid. Veggie is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. De intensieve veeteelt legt een zware last op de gezondheid van onze planeet.