Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Praktisch

Middagmalen

Alle dagen passeren meer dan 600 leerlingen en medewerkers aan de toog in de warme refter.

Wij vragen dat men het middag­maal of thuis, of op school gebruikt.

Ruimte voor middagmalen

We beschikken over een zelfbediening met aanschuiftoog voor de warme maaltijden, een ruime cafetaria en de kreetzaal voor de boterhammeneters. Bij mooi weer trekken onze leerlingen van de tweede en derde graad graag naar de picknickhoek.

Gezellig nabij zijn

Een ruim aanbod

In samenwerking met Scolarest serveert onze keukenploeg dagelijks vers bereide warme maaltijden, koude schotels en een vegetarisch alternatief. Er wordt soep en een keuze aan desserts aangeboden. Er is ook gelegenheid om alleen soep te ne­men.

Raadpleeg hier het weekmenu.

We bieden ook dagelijks vers bereide broodjes aan.

Binnen het gezondsbeleid worden op school geen suikerhoudende dranken aangeboden. Er is wel een gevarieerd aanbod van waters met verschillende smaken (natuur, bruisend, limoen/munt, citroen, framboos, pompelmoes) aan € 0,80 / flesje (50 cl.).

We werken aan een gezonde school

Als school is DBZ een bevoorrechte plaats om gezonde gewoonten aan te leren en een gezond gedrag te stimuleren.
We hebben aandacht voor gezondheidsthema’s gespreid over de verschillende jaren, zowel tijdens de lessen als via tal van activiteiten. We overleggen geregeld met Scolarest om onze maaltijden gezond en evenwichtig te houden.

We maakten met Scolarest bijvoorbeeld de afspraak
  • om dagelijks een vegetarisch alternatief aan te bieden,
  • om steeds melkproducten en fruit beschikbaar te stellen als dessert,
  • om bij koude schotels een portie mayonaise apart aan te bieden,
  • om te waken over een evenwichtige samenstelling van warme maaltijden,
  • om te voorzien in een aanbod van broodjes zonder mayonaise.

We stimuleren onze leerlingen om te kiezen voor water i.p.v. frisdranken. Er zijn waterfonteinen en we bieden gratis water aan in onze eetzalen.

Dagelijks vegetarisch alternatief en maandelijkse Veggiedag

Onze vegetarische maaltijden worden evenwichtig en met veel precisie gemaakt. Vlees wordt vervangen met aandacht voor de voedingswaarde van de maaltijd. Onze chef-kok Nathalie (Scolarest) volgde hiervoor een opleiding.

Waarom bieden wij graag vegetarisch aan op onze school?
Wij eten in het algemeen te veel dierlijke producten waardoor we meer kans hebben op hart- en vaatziekten, sommige kankers, suikerziekte en overgewicht. Minder vlees eten is dus goed voor onze gezondheid. Veggie is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. De intensieve veeteelt legt een zware last op de gezondheid van onze planeet.

Donderdag, zonderdag, gezonderdag. Elke maand is er één donderdag veggiedag. Op die maandelijkse donderdag serveren we in de eerste plaats vegetarische warme en koude maaltijden. Wie op veggiedag toch wil kiezen voor een warme maaltijd met vlees, zal zich expliciet moeten aanmelden.

Onze leerlingenraad en het MOS-team zijn de drijvende krachten achter het initiatief, gesteund door de Ouderraad .

Praktische afspraken

Leerlingen schrijven zich in per trimester voor een warme maaltijd. De maaltijdgegevens staan op de leerlingenkaart. Die is strikt persoonlijk te gebruiken. Afwezigheden vanaf 3 dagen (verantwoord met dokters­attest) worden in mindering gebracht (op het einde van het schooljaar).

Leerlingen die om een of andere reden occasioneel op school een maaltijd willen nemen, melden zich hiervoor aan bij de verantwoordelijke in het schoolrestaurant en betalen contant.

Prijzen vanaf 1 januari 2019

De kosten voor warme maaltijden en soep worden verrekend via de school­reke­ning.
  • volledige maaltijd (soep + hoofdgerecht + dessert) € 5,70
  • soep € 0,80 / dag

Broodbonnetjes worden verkocht aan het centrale secretariaat, in de bibliotheek en in het bureau 3de graad (voor de leerlingen van het 5de en het 6de jaar). Een broodje kost € 3,00.