Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

ICT

je DBZ-account

Deze pagina is bedoeld voor leerlingen en personeelsleden. Informatie over aanmelden op Smartschool voor ouders vind je op de pagina de Smartschool co-account voor ouders.

Iedereen die op onze school les volgt, lesgeeft of werkzaam is, heeft een DBZ-account: dat is je digitale identiteit op DBZ.

Bij de start van je carrière op DBZ ontvang je de gegevens om je DBZ-account (gebruikersnaam@dbz.be) in gebruik te nemen. Het eerste wat je moet doen: volg de startinstructies om je wachtwoorden in te stellen en je account in gebruik te nemen en lees de start-info.

Op onze school kiezen we niet exclusief voor één platform. Omdat de diensten van de grote spelers (Google, Microsoft, Apple) elk hun sterktes en voordelen hebben, bieden we iedereen een DBZ-account die toegang geeft tot die verschillende platformen, aangevuld met de leer- en communicatie-omgeving Smartschool. Hier op de website vind je meer info over onze digitale platformen.

Met je DBZ-account krijg je toegang tot een pak diensten:

Aanmelden op schoolcomputers en documenten opslaan

Overal op school is er netwerk en staan er computers. Om op een computer te kunnen werken, moet je aanmelden met de gegevens van je DBZ-account (je persoonlijke gebruikersnaam en je eigen wachtwoord).

Documenten opslaan die van overal bereikbaar zijn? Gebruik geen USB-stick, maar zet ze in je Google Drive, op Smartschool, op OneDrive of iCloud (zie digitale platformen). Op die manier kan je zowel thuis als op school altijd aan je documenten. Voor leerkrachten of teams: gedeelde documenten (per vakgroep of team) kan je terugvinden in gedeelde Drives of in een gemeenschappelijk vak op Smartschool.

E-mail en Google Workspace

Bij je DBZ-account hoort een professionele mailbox, bereikbaar op webmail.dbz.be. Iedereen heeft een e-mailadres van het type gebruikersnaam@dbz.be. Die mailbox is onderdeel van Google Workspace.
Meer info: zie onze digitale platformen.

Smartschool, onze leeromgeving

Smartschool is onze digitale leeromgeving, waarmee we intern communiceren, les- en vakmateriaal uitwisselen, taken beschikbaar stellen en indienen, enz … Aan Smartschool is ook het leerlingvolgsysteem gekoppeld en Skore, het online puntenboekje en rapportsysteem. Ook ouders krijgen toegang tot Smartschool met een co-account voor ouders (zie: ICT voor ouders).
Meer info over Smartschool: zie onze digitale platformen.

Microsoft Office

Leerlingen en leerkrachten krijgen via de school, op basis van hun DBZ-account, een abonnement op Microsoft Office 365: Meer info: www.dbz.be/office. Als je op de schoolpc’s documenten opslaat in je documentenmap van Windows, komen die vanzelf terecht in jouw map op OneDrive, die je overal kan raadplegen en gebruiken (via “office.com”):https://office.com of via de apps op je computer, tablet of smartphone).
Meer info: zie onze digitale platformen.

Draadloos netwerk

Je DBZ-account bepaalt ook welke toegang je hebt tot het draadloos netwerk op school. Meer info over wifi op DBZ vind je op www.dbz.be/wifi.

Printen, kopiëren, scannen

Om op school te kunnen printen, kopiëren en scannen moet je je ook aanmelden (op een computer of op een copiër). Ook daarvoor heb je je DBZ-account nodig. Meer info: ICT-diensten op school.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Je gebruikersnaam kan je niet zelf kiezen: je krijgt hem als je start op DBZ en neemt hem heel je schoolcarrière mee. Die gebruikersnaam ziet er in de meeste gevallen zo uit: voornaam.familienaam@dbz.be (zonder spaties en vreemde tekens).

I.t.t. je gebruikersnaam, die onveranderlijk is, kan en moet je je persoonlijke wachtwoord wel zelf kiezen. Je kan je wachtwoord altijd zelf wijzigen.

Wil je je wachtwoord wijzigen, ben je het vergeten of heb je andere wachtwoordvragen, gebruik dan de links op onze wachtwoord- en accountpagina.

Een DBZ-account aanvragen

Niet iedereen kan zomaar een DBZ-account aanvragen. Nieuwe leerlingen en personeelsleden krijgen automatisch een account. Stagiairs en interimarissen spreken af met de directie of graadcoördinator.

Ouders krijgen geen DBZ-account, wel een co-account op Smartschool. Meer info daarover: ICT voor ouders.