Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Opendeurdag 16 maart 2024

  We hopen alle geïnteresseerde (toekomstige) leerlingen en hun ouders te mogen verwelkomen op zaterdag 16 maart 2024 tijdens onze opendeurdag (van 9 u. tot 17 u.).
  We willen je graag informeren over de structuur van het eerste jaar en de verschillende keuzes die je kan en moet maken. Hiervoor vindt er een infosessie plaats om 9 u., 10 u., 11 u., 12.30 u., 13.30 u., 14.30 u. en om 15.30 u. Tijdens deze infosessie kom je ook te weten hoe onze school precies werkt.
  Om deze infosessies te kunnen organiseren, is het VERPLICHT om hiervoor in te schrijven: KLIK HIER
  We verzamelen voor de infosessie en de start van de vrije rondleiding in het schoolrestaurant.

 • Vastenacties 2024

  Ook dit jaar slaan we de handen in elkaar en hebben we opnieuw wat vastenacties op poten gezet! Het geld dat de leerlingen met deze acties inzamelen, gaat naar vijf zeer zinvolle projecten.
  Enkele van de acties die georganiseerd worden, hebben we hieronder voor u opgelijst:

 • Krokusvakantie

  Tijdens de krokusvakantie is de school gesloten. We wensen iedereen een deugddoende vakantie en zien elkaar terug op maandag 19 februari. De school bereiken kan zoals gewoonlijk via e-mail.

 • Bart Van Bossuyt en de aardrijkskundewebsite in de prijzen

  Op de 37e ICT-dag in Leuven ontving collega Bart Van Bossuyt de prestigieuze ICT Champion award, voor de manier waarop hij met krachtige, heldere en interactieve visualisaties al jarenlang het aardrijkskundeonderwijs een nieuw tijdperk in loodst. Bijzonder mooi om te zien hoe hij samen met collega Stephanie Verplaetse het pionierswerk van Adrien Van Den Bossche verder uitbouwt. Proficiat!

 • Don Boscofeest 2024

  Op 31 januari is het de feestdag van Don Bosco. De komende weken staat het Don Boscofeest weer op het programma!

 • Kerstvakantie 2023

  De directie en de personeelsleden wensen je een hartverwarmende Kerst en een verbonden nieuwjaar!

 • Kerstexamens

  Turnzaal vol leerlingen die examen afleggen

  Om het jaar goed te kunnen afronden, moeten er nog examens gemaakt worden in de tweede en derde graad. We wensen alle leerlingen heel veel succes! Nadien wacht er een welverdiende vakantie.

 • Boomplantactie DBZ

  Op donderdag 30 november worden op DBZ 3000 jonge boompjes geplant. Daardoor ontstaat zo een Tiny Forest, een bosje volgens de Miyawakimethode. Alle eerstejaars worden daarvoor ingezet. De actie wordt opgezet met een aantal partners.

 • Componist gezocht!

  Talent, passie, toewijding, inspiratie … om zelf muziek te maken?

 • Opendeurdag 2024

  Dit schooljaar vindt onze opendeurdag plaats op zaterdag 16 maart 2024.
  Als jullie interesse hebben om bij ons naar school te komen verwijzen we jullie graag door naar de pagina met alle info voor nieuwe leerlingen.
  Onderaan deze pagina kan je doorklikken om ons al je gegevens door te geven. We houden je dan op de hoogte over de opendeurdag en de aanmeldingsprocedure voor nieuwe leerlingen.
  Meer info volgt na de kerstvakantie.

 • 50 jaar schoolbibliotheek: auteur Evelien De Vlieger

  Als start van ons feestjaar rond 50 jaar schoolbibliotheek ontvangen we Evelien De Vlieger, een auteur uit Zwijnaarde. Ze zal vertellen over haar zes jeugdromans, over het schrijfproces, over illustraties, over inspiratie, over hoe en waar ze opgroeide en schoolliep en over haar kinderen en hun (gebrek aan) leesgoesting.

 • DBZ in Don Bosco Magazine

  Onze oud-leerling Ewoud Vromant fietste zich ondanks een amputatie toch naar de top: “al ziet het er soms somber uit, er is altijd een oplossing”. Het volledige interview lees je via de website van Don Bosco Magazine.

 • Nieuwe leerlingen en ouders: account activeren en aanmelden op Smartschool

  Op een brief kregen alle nieuwe leerlingen info mee om thuis voor het eerst aan te melden op Smartschool. Wat meer uitleg vind je hier: eerste aanmelding voor leerlingen en co-accounts voor ouders.

 • Opstart schooljaar 2023-2024

  Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
  Ouders die even wensen mee te komen, zullen gastvrij worden ontvangen door de ouderraad met een tasje koffie en een koekje.
  Op maandag 4 september wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen voor de eerstejaars beginnen op dinsdag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

 • Stommelings tevreden

  Vrijdagavond 26 mei stond op DBZ volledig in het teken van kunst. Na een gesmaakt optreden van het schoolkoor Kooriander, gingen de luisteraars op stap op ons schooldomein om de gedichten van de laureaten van de poëziewedstrijd van 2023 te lezen. Waar mogelijk stonden de dichters zelf klaar om voor te lezen of om vragen te beantwoorden. Na de wandeling ontvingen alle laureaten hun prijzen tijdens een winderige ceremonie in de theaterklas.

 • Uitnodiging: Weg van woorden & concert Kooriander

  Kom mee genieten van een erg gezellig en smaakvol dubbelevenement op vrijdag 26 mei: een concert van ons schoolkoor Kooriander en de bekendmaking van de winnende gedichten van onze jaarlijkse poëziewedstrijd.

 • Inschrijven in het eerste leerjaar op onze school (2023-2024)

  Op 12 mei gebeuren de toekenningen voor het eerste leerjaar van onze school. Ouders die een toekenning ontvangen, zullen op zaterdag 13 mei gecontacteerd worden via mail om de toekenning om te zetten in een inschrijving.

 • Mindervleesdag

  Op donderdag 4 mei vindt de Mindervleesdag plaats in het schoolrestaurant. De leerlingen van seminarie burgerschap, onze cateraar en het GreenTeam promoten een duurzame maaltijd en een verminderde vleesconsumptie dankzij de 2 verschillende vegetarische maaltijden die we aanbieden.

 • Ontharding aan de C-blok

  In de paasvakantie heeft 240 vierkante meter asfalt plaatsgeruimd voor een frisse strook pril groen. Uiteraard moeten de struiken, bomen en gras nog wat ademruimte krijgen, maar met tijd zal dit stukje groen uitgroeien tot een fijne schaduwrijke plek.
  Eens de bomen wat groter zijn, zullen onze lokalen van het C-gebouw kunnen profiteren van gefilterd licht. Water krijgen de bomen via een uitgekiend druppelsysteem waardoor ze de eerste tijd kunnen rekenen op gedoseerde, waterbesparende bevochtiging.
  De begroeiing van de gevels is de volgende fase…

 • Info en inschrijvingen voor schooljaar 2023–2024

  Wie er op de opendeurdag niet bij kon zijn of de presentatie nog eens opnieuw wil zien, kan via deze link de info over onze school en het studieaanbod in de eerste graad nog eens bekijken.

 • Concert Kooriander met Birds en The Sumfuny

  De schoolkoren Kooriander (DBZ) en Birds (Sint-Lievenscollege) treden op met het symfonisch orkest “The Symfuny”. Voorstelling op zaterdag 4 maart om 15 en om 17.30 u. in de Sint-Coletakerk, Sint-Coletastraat 10, 9000 Gent. Info en tickets: www.cultuurcolette.be.

 • Spaghettidag woensdag 22 maart

  Eet (vegetarische) spaghetti t.v.v. onze vastenprojecten: Oeuvres Maman Margherite in Lubumbashi en Broederlijk Delen

 • Opendeurdag 2023: zaterdag 18 maart

  We hopen alle geïnteresseerde (toekomstige) leerlingen en hun ouders te mogen verwelkomen op zaterdag 18 maart 2023 tijdens onze opendeurdag (van 9 u. tot 17 u.).
  We willen je graag informeren over de nieuwe structuur van het eerste jaar en de verschillende keuzes die je kan en moet maken. Hiervoor vindt er een infosessie plaats om 9 u., 10 u., 11 u., 12.30 u., 13.30 u., 14.30 u. en om 15.30 u. Tijdens deze infosessie kom je ook te weten hoe onze school precies werkt.
  Om deze infosessies te kunnen organiseren, is het VERPLICHT om hiervoor in te schrijven: KLIK HIER

 • Oud-leerlingen DBZ

  Onze school daagt de leerlingen graag uit zichzelf af en toe te overtreffen. Door de jaren heen komen we dan ook vaak getalenteerde oud-leerlingen tegen in politiek, sport en andere domeinen. Don Bosco Magazine publiceerde een artikel over politici Vincent Van Peteghem en Matthias Diependaele. Beide prominente figuren in het politieke landschap. Elk met een eigen visie en aanpak, maar met dezelfde achtergrond: Don Bosco Zwijnaarde.
  Ook mogen we fier zijn op het sportieve talent dat voortvloeit uit onze school in verschillende disciplines, denk maar aan Jente Hauttekeete (atletiek) en Matisse Samoise (voetbal).
  Gratis inschrijven voor het Don Bosco Magazine kan via deze link.
  Lees hier beide artikels.

 • Jubileumfeest oud-leerlingen

  Alle oud-leerlingen met een eindjaar eindigend op 2 of 7 (uitgezonderd 2022) worden uitgenodigd op hun jubileumfeest op zaterdag 19 november.

 • Laat je zien in het verkeer!

  Elke dag komen honderden leerlingen met de fiets naar onze school. Dat is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu! Maar hou je het ook veilig? Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het verkeer: fluohesje aan, fietshelm op en voldoende verlichting. De ouderraad houdt in deze donkere maanden een aantal sensibiliseringsacties, waarbij veilige fietsers beloond worden. Laat je zien!

 • Dresscode op DBZ: artikel Klasse

  Toen de leerlingen van DBZ protesteerden tegen de verouderde en onduidelijke kledingvoorschriften, bleef onze school niet bij de pakken zitten. Het protest werd aangegrepen om samen via een democratisch proces te werken aan een gedragen visie over kledij. Het nieuwe reglement over dresscode werd grotendeels door de leerlingen zelf geschreven en door alle betrokken partijen onder de loep genomen.
  Klasse schreef hier een artikel over.

 • Een goed schooljaar gewenst

  Een goed schooljaar beleven betekent
  durven beginnen… waar anderen ophouden
  willen geloven… dat het goede zijn weg vindt
  leren ontdekken… wat in jezelf verborgen leeft
  mogen ervaren… dat hoop niet misleidt
  laten gebeuren… wat je niet in de hand hebt
  kunnen loslaten… om het nieuwe te beginnen.

 • Ouders nieuwe leerlingen: activeer je Smartschool co-account

  Voor alle ouders is er een Smartschool co-account voorzien. Hier kan je die zelf activeren.

 • Opstart schooljaar 2022–2023

  Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
  Op vrijdag wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen zelf beginnen op maandag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

ouder recenter