Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Paaswake na paaspauze

  In november werd de Allerheiligenbezinning noodgedwongen afgelast. Normaal gezien zouden we in de week vóór de paasvakantie – de Goede Week dus – een paaswake houden met de vijfdejaars. Ook daarover heeft Corona anders beslist. De pastorale animatiegroep van de 3de graad vond deze activiteit echter zo belangrijk dat de godsdienstleerkrachten de paaswake ‘ingehaald’ hebben.
  Na een uitwisseling over de betekenis van de Paastijd – met als oneliner ‘Geen Pasen zonder Goede Vrijdag’ – en van de scherven in ons leven, werden de leerlingen ingewijd in de verschillende symbolen van de 15e eeuwse Japanse ‘Kintsugi’-kunst. Ze wikkelden een stenen potje in een handdoek en mochten dit met een hamer in één tik verbrijzelen. Daarna lijmden ze de scherven zo goed mogelijk weer samen. Tenslotte legden ze hun kunstwerk in de picknickzone onder de herdenkingsboom voor alle overleden leerlingen en personeelsleden. Een plakkaatje met de strofe uit Leonard Cohens song ‘Anthem’ vervolledigde het geheel: ‘There is a crack in everything. That’s how the light gets in.’

 • iPads in bruikleen voor nieuwe leerlingen en nieuwe iPad-klassen

  Dankzij de Digisprong van de overheid kunnen we vanaf sept. 2021 voor al wie start met iPads (= alle nieuwe leerlingen, de huidige eerstes en een deel van de tweedes) iPads in bruikleen voorzien en de jaarlijkse kost beperkt houden.
  Meer info volgt binnenkort.

 • DBZ & de Digisprong

  De overheid lanceert de Digisprong: een initiatief om het onderwijs kwaliteitsvol te digitaliseren. Is DBZ er klaar voor om mee te springen? Lees er hier meer over.

 • Oudercontact met de klassenleerkracht – mei 2021

  Extra voorzorgsmaatregelen i.p.v. het gewone schoolleven

  Voor de leerlingen van het 4de en het 6de jaar vindt het oudercontact met de klassenkracht plaats op woensdag 5 mei en/of donderdag 6 mei en/of vrijdag 7 mei. Dit oudercontact staat in het teken van de studiekeuzebegeleiding.
  Net zoals het 1ste oudercontact zal dit oudercontact online plaatsvinden via Smartschool Live..

 • Nieuwe studierichting "Moderne Talen" in de 2e graad

  We zijn blij officieel te mogen bevestigen: vanaf september 2021 kunnen we de nieuwe studierichting Moderne Talen in de 2e graad organiseren. Meer info: studieaanbod 2e graad.

 • Live rondleiding

  Wil je virtueel meelopen en mee rondkijken met leerlingen op onze school? Wil je live vragen stellen? Volg onze Instagramaccount @donboscozwijnaarde en ga mee live op zaterdag 13 maart om 11 u. en om 14 u. Tot dan!

 • Infosessie nieuwe leerlingen 2021

  Wil je de online infosessie voor nieuwe leerlingen nog eens opnieuw bekijken of de presentatie raadplegen? Bekijk hier het filmpje van de opname en de presentatie in bijlage.

 • Vastenacties 2021

  De jaarlijkse vastenactie gaat opnieuw van start. Benieuwd wat we allemaal van plan zijn? Neem dan een kijkje op de vernieuwde website.

 • Poëziewedstrijd 2021

  Wil je deelnemen aan — of gewoon meegenieten van — de jaarlijkse uitbraak van het poëzievirus: lees meer over onze felgesmaakte poëziewedstrijd.

 • GEEN opendeurdag op zaterdag 13 maart

  Gezien de geldende coronamaatregelen is het organiseren van een opendeur-infodag ook dit jaar helaas niet toegelaten.

 • Het verhaal van een leerkracht tijdens corona

  Rebecca Van Vlierberghe, leerkracht Frans, geeft een inkijk in haar lespraktijk tijdens corona. Dit artikel verscheen ook in Klasse.

 • Hoe druk is het op mijn bus of tram?

  De Lijn heeft nu een druktebarometer, een handige tool waarmee je kan zien hoe druk het is op de bus of de tram die je wil nemen. Check het vlak voor je vertrek of zelfs terwijl je onderweg bent.

 • “Leerlingen laten kiezen hoe ze leren, motiveert”

  Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel en leerling van DBZ, vraagt aan scholen om leerlingen mee te laten beslissen over hoe het er in de klas, maar ook op afstand aan toe gaat.

 • Wij zeggen neen

  Beste Mr. Weyts,
  Beste Mr. Boeve,

 • Jaarlijkse inzameling van hygiënische producten

  Onze leerlingen van de 1ste graad zamelen tijdens de advent zeep, shampoo en andere verzorgingsproducten in. Deze worden geschonken aan de overkoepelende armoedeorganisatie vzw KRAS en worden in het Gentse verdeeld.

 • Compositiewedstrijd

  Tranen met tuiten, opgekropte woede, stille wanhoop, een warm gevoel van binnen, verblindende liefde, sprankelende vreugde, uitbundig geschater… Muziek is emotie. Het raakt mensen in mineur en majeur. De luisteraar wordt meegevoerd, de ontwerper schrijft gevoelens… “Licht laten schijnen in de diepte van het menselijk hart, dat is de roeping van de kunstenaar” zo zei ooit Robert Schumann.

 • Herdenkingsviering overledenen DBZ

  De geplande herdenkingsviering van de overleden leerlingen en collega’s van DBZ kan NIET plaatsvinden omwille van de veiligheidsvoorschriften Covid-19.

 • Verlenging van de herfstvakantie

  De herfstvakantie wordt – op initiatief van de overheid – verlengd tot en met zondag 15 november.
  De school opent opnieuw de deuren vanaf maandag 16 november.

 • Code oranje

  Vanaf maandag 26 oktober schakelen we over naar code oranje. De belangrijkste afspraken:
  • Mondmaskerplicht zowel binnen als buiten
  • Eten mag enkel met de eigen klasgenoten.
  • Het middagspel valt weg, omdat het gebruik van de kleedkamers op dat moment niet veilig kan. In lijn met de huidige maatregelen is vanaf donderdag 29 oktober sport op school ‘s middags niet meer toegelaten.

  Zorg goed voor jezelf én voor elkaar!

 • Mysterie

  De pastorale animatiegroep van de 2de graad teast ons met een banner en met afbeeldingen verspreid over de school. Voorlopig is hun actie omhuld met veel mysterie. Ze beloven ons maandelijks te verrassen. Deze week is er voor elke klas van de 2de graad een apart kapelmoment.

 • PAGadder zorgt voor wat peper en zout in ons schoolleven

  PAGadder, de pastorale animatiegroep voor de eerste graad, organiseert een kapelmoment voor onze eerstejaars. Elke klas ontvangt via opdrachten zes sleutels tot DBZ.
  Even op adem komen in deze bizarre tijden.

 • Try-out doorlichting

  Op maandag 12 en dinsdag 13 oktober komt de onderwijsinspectie langs op DBZ. De inspecteurs willen de betrouwbaarheid van hun instrumentarium testen. De centrale onderzoeksvraag van de doorlichting is: “In welke mate begeleidt de school (kwetsbare) leerlingen op het vlak van leren?”
  Deze vraag spitst zich toe op de kerntaak van een school. Hopelijk levert het interessante feedback op voor de ontwikkeling van onze school.

 • Bescherm jezelf en anderen: gebruik de Coronalert app

  Om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen en elkaar te beschermen, heeft de overheid een app ontwikkeld, mét respect voor de privacy en gegevens van de gebruiker. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe efficiënter die wordt. We raden iedereen aan om Coronalert te installeren en activeren.

 • Met de bus naar school? Doe het vlot en veilig

  Kom je met de bus naar school? De Lijn zorgt voor een reeks tips en maatregelen om dat vlot en veilig te doen.

 • Er zijn nog zekerheden: we middagspelen verder

  Ondanks de afstandsregels en extra veiligheidsvoorschriften zijn we er toch in geslaagd het middagspel op kleine schaal aan te bieden.

 • Helaas ... dit jaar GEEN MOSSELFEEST!

  Omwille van de coronamaatregelen kunnen we dit schooljaar geen mosselfeest organiseren.
  Ondertussen bouwen we een nieuwe keuken en wordt ons schoolrestaurant grondig gerenoveerd en uitgebreid!

 • Aanbod vakantieactiviteiten

  Onze school heeft een sterke traditie in het organiseren van vakantieactiviteiten. Het voorbije schooljaar stak Corona daar helaas een stokje voor. Ook voor dit schooljaar is het nog heel onzeker of er vakantieactiviteiten zullen kunnen of mogen georganiseerd worden, maar de intentie én de goesting zijn groot. Iedereen ontvangt via Smartschool het huidige aanbod.
  Verdere info volgt van zodra er meer zekerheid is.

 • Samen van start!

  Klassenleraar in actie: boekenpakket, agenda en naamkaartje klaar voor de eerste schooldag

  Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver komen, ga samen.
  (Oud Keniaans gezegde).

 • Smartschoolaccounts tijdelijk niet beschikbaar

  Tijdens de voorbereiding van het nieuwe schooljaar zullen de Smartschoolaccounts vanaf dinsdag 25 augustus tijdelijk niet beschikbaar zijn. Van zodra alles klaar is, kunnen de accounts terug gebruikt worden. Update: sinds vrijdagnamiddag 28/8 zijn de accounts terug beschikbaar.

 • Afhaal- en opstartdagen iPads

  Vanaf 1 september starten alle leerlingen van het derde en vierde jaar en de tweedes die de basisoptie Economie & Organisatie volgen met een persoonlijke iPad. Op 26, 27 en 28 augustus verwachten we die leerlingen even op school om het bestelde materiaal af te halen en samen voor te bereiden en in gebruik te nemen. Iedereen ontvangt daarvoor een persoonlijke uitnodiging.
  Leerlingen die op de afhaaldagen niet konden langskomen, kunnen op 1 september om 12 u. langskomen op de ICT-dienst (lokaal A218).

ouder recenter