Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Eetfestijn 2024

  Save the Date: Eetfestijn

 • Nominatie leerkracht van het jaar

  Bart Van Bossuyt bemachtigde een plaats in de top 50 van de genomineerden voor Leraar van het Jaar 2024. Er werden 18 958 leerkrachten genomineerd die zorgen voor actie, vernieuwing en groei in het onderwijs waarmee ze het vuur in leerlingen en collega’s aanwakkeren. Bart ontwikkelde simulaties en 3D-modellen die in de lessen aardrijkskunde, zowel op DBZ als in verschillende scholen in Vlaanderen en Nederland, ingezet worden om abstracte begrippen zichtbaar te maken.
  We wensen Bart van harte proficiat. De symbolische winnaar wordt bekendgemaakt op 25 juni.

 • Zomervakantie

  Tijdens de zomervakantie hanteren wij de volgende openingstijden:

 • Examens juni

  Het schooljaar loopt stilaan op z’n einde. Vooraleer de leerlingen mogen genieten van een welverdiende vakantie moeten er eerst nog examens gemaakt worden. Via deze weg wensen we alle leerlingen heel veel succes! Nog even doorbijten, de zomer gaat weldra van start.

 • Kunstzinnige leerlingen in de prijzen: muziek, design, poëzie

  Deze week werden heel wat leerlingen bejubeld op DBZ. Er waren immers weer verschillende kunstwedstrijden op onze school. Nu alle composities beluisterd zijn, alle boekomslagen bekeken, en alle gedichten gelezen, herlezen en voorgelezen, zijn de uitslagen bekend.

 • DBZ in harmonie

  Kooriander en de schoolband van de eerste graad slaan de handen in elkaar voor ‘DBZ in Harmonie’. Op deze muzikale avond brengen we een vrolijk en krachtig repertoire, met hints naar The Greatest Showman en poppy radiohits. We nemen ook afscheid van een enthousiaste bende zesdes, dus het is de laatste kans om Kooriander in de huidige bezetting mee te maken.
  Ben jij erbij? We zien je graag op zaterdag 25 mei om 20:00 in de polyvalente ruimte op DBZ. Tickets kosten vijf euro (kinderen onder 12 jaar gratis). Nakaarten kan bij een drankje aan schappelijke prijzen.

 • Uitnodiging: Weg van Woorden & 50 jaar bib

  Op 23 mei vieren we dubbel feest op DBZ: de laureaten van de poëziewedstrijd en de winnaars van de boekomslagwedstrijd worden in de bloemen gezet, en we klinken op het 50-jarige jubileum van de schoolbibliotheek.

 • Compositiewedstrijd

  Laat je verrassen door de creaties van onze leerlingen! Er werden maar liefst elf composities voor akoestische instrumenten gecomponeerd. Beleef de live uitvoeringen en schenk deze jonge talenten jouw applaus. De composities worden door een vakkundige jury (vooral oud-leerlingen) beoordeeld. Een niet te missen avond. Mogen we jou ook verwachten?

 • Vlaamse toetsen

  De leerlingen van het tweede jaar zijn vorige week vlot van start gegaan met de Vlaamse toetsen. Op dinsdag 7 mei staat de tweede toets op het programma. We wensen alle leerlingen veel succes!

 • Bosco Beats

  Zin in een swingende start van het weekend? Mis dan niet de Bosco Beats aanstaande vrijdag! Dit muzikale evenement is speciaal georganiseerd voor onze leerlingen van de eerste graad. Kom en geniet van een avond vol muziek, dans en plezier!

 • Stressfactor

  Terugblik op Stressfactor!

 • Paasboodschap

  Pasen is niet los verkrijgbaar.
  Het ‘alleluia’ kan pas klinken na het ‘kruisig Hem’.
  Pasen is geen zoethoudertje.
  Het vindt zijn grond in het leven, in ons eigen leven.
  Ons leven is soms een worsteling.
  Er ligt een steen op ons hart.
  We weten nauwelijks hoe we verder moeten.
  We voelen aan den lijve de stille duisternis van het graf.
  Maar er is ook iets in ons dat zegt: ‘Leg je daar niet bij neer.
  Kom in opstand tegen wat je teneerdrukt.’
  En soms is de steen plotseling, ongezien, al weg.
  De toegestoken hand van iemand laat je iets zien van een nieuwe dag.
  Opstaan uit het graf van onrecht.,
  uit het graf van geweld en neergang: daaraan mogen we werken.
  We mogen voor elkaar een handreiking zijn.
  We mogen elkaar telkens laten weten: er is toekomst, ga weg van het graf.
  Er is er ons Eén voorgegaan, die – eens en voorgoed – heeft laten zien,
  dat na Goede Vrijdag Pasen komt, na dood leven en na ondergang opstanding.
  Daarom herinneren we ons vandaag Hem,
  die de garantie is dat leven het wint van de dood.
  Hij is ons voorgegaan als mens van God, geschreven in zijn handpalm,
  voorgoed.

 • Nieuw wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde

  Sinds gisteren is het nieuw wijkmobiliteitsplan in Zwijnaarde van start gegaan. Als school zijn we tevreden dat de veiligheid voor de fietsers aan de knelpunten van de Rijvisschestraat en de Hutsepotstraat verhoogd is.
  Alle informatie over het mobiliteitsplan is terug te vinden op de website van Stad Gent. Laten we samenwerken aan een vlotte en veilige mobiliteit in onze buurt!

 • Opendeurdag 16 maart 2024

  We hopen alle geïnteresseerde (toekomstige) leerlingen en hun ouders te mogen verwelkomen op zaterdag 16 maart 2024 tijdens onze opendeurdag (van 9 u. tot 17 u.).
  We willen je graag informeren over de structuur van het eerste jaar en de verschillende keuzes die je kan en moet maken. Hiervoor vindt er een infosessie plaats om 9 u., 10 u., 11 u., 12.30 u., 13.30 u., 14.30 u. en om 15.30 u. Tijdens deze infosessie kom je ook te weten hoe onze school precies werkt.
  Om deze infosessies te kunnen organiseren, is het VERPLICHT om hiervoor in te schrijven: KLIK HIER
  We verzamelen voor de infosessie en de start van de vrije rondleiding in het schoolrestaurant.

 • Vastenacties 2024

  Ook dit jaar slaan we de handen in elkaar en hebben we opnieuw wat vastenacties op poten gezet! Het geld dat de leerlingen met deze acties inzamelen, gaat naar vijf zeer zinvolle projecten.
  Enkele van de acties die georganiseerd worden, hebben we hieronder voor u opgelijst:

 • Bart Van Bossuyt en de aardrijkskundewebsite in de prijzen

  Op de 37e ICT-dag in Leuven ontving collega Bart Van Bossuyt de prestigieuze ICT Champion award, voor de manier waarop hij met krachtige, heldere en interactieve visualisaties al jarenlang het aardrijkskundeonderwijs een nieuw tijdperk in loodst. Bijzonder mooi om te zien hoe hij samen met collega Stephanie Verplaetse het pionierswerk van Adrien Van Den Bossche verder uitbouwt. Proficiat!

 • Don Boscofeest 2024

  Op 31 januari is het de feestdag van Don Bosco. De komende weken staat het Don Boscofeest weer op het programma!

 • Kerstvakantie 2023

  De directie en de personeelsleden wensen je een hartverwarmende Kerst en een verbonden nieuwjaar!

 • Kerstexamens

  Turnzaal vol leerlingen die examen afleggen

  Om het jaar goed te kunnen afronden, moeten er nog examens gemaakt worden in de tweede en derde graad. We wensen alle leerlingen heel veel succes! Nadien wacht er een welverdiende vakantie.

 • Boomplantactie DBZ

  Op donderdag 30 november worden op DBZ 3000 jonge boompjes geplant. Daardoor ontstaat zo een Tiny Forest, een bosje volgens de Miyawakimethode. Alle eerstejaars worden daarvoor ingezet. De actie wordt opgezet met een aantal partners.

 • Componist gezocht!

  Talent, passie, toewijding, inspiratie … om zelf muziek te maken?

 • Opendeurdag 2024

  Dit schooljaar vindt onze opendeurdag plaats op zaterdag 16 maart 2024.
  Als jullie interesse hebben om bij ons naar school te komen verwijzen we jullie graag door naar de pagina met alle info voor nieuwe leerlingen.
  Onderaan deze pagina kan je doorklikken om ons al je gegevens door te geven. We houden je dan op de hoogte over de opendeurdag en de aanmeldingsprocedure voor nieuwe leerlingen.
  Meer info volgt na de kerstvakantie.

 • 50 jaar schoolbibliotheek: auteur Evelien De Vlieger

  Als start van ons feestjaar rond 50 jaar schoolbibliotheek ontvangen we Evelien De Vlieger, een auteur uit Zwijnaarde. Ze zal vertellen over haar zes jeugdromans, over het schrijfproces, over illustraties, over inspiratie, over hoe en waar ze opgroeide en schoolliep en over haar kinderen en hun (gebrek aan) leesgoesting.

 • DBZ in Don Bosco Magazine

  Onze oud-leerling Ewoud Vromant fietste zich ondanks een amputatie toch naar de top: “al ziet het er soms somber uit, er is altijd een oplossing”. Het volledige interview lees je via de website van Don Bosco Magazine.

 • Nieuwe leerlingen en ouders: account activeren en aanmelden op Smartschool

  Op een brief kregen alle nieuwe leerlingen info mee om thuis voor het eerst aan te melden op Smartschool. Wat meer uitleg vind je hier: eerste aanmelding voor leerlingen en co-accounts voor ouders.

 • Opstart schooljaar 2023-2024

  Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
  Ouders die even wensen mee te komen, zullen gastvrij worden ontvangen door de ouderraad met een tasje koffie en een koekje.
  Op maandag 4 september wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen voor de eerstejaars beginnen op dinsdag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

 • Stommelings tevreden

  Vrijdagavond 26 mei stond op DBZ volledig in het teken van kunst. Na een gesmaakt optreden van het schoolkoor Kooriander, gingen de luisteraars op stap op ons schooldomein om de gedichten van de laureaten van de poëziewedstrijd van 2023 te lezen. Waar mogelijk stonden de dichters zelf klaar om voor te lezen of om vragen te beantwoorden. Na de wandeling ontvingen alle laureaten hun prijzen tijdens een winderige ceremonie in de theaterklas.

 • Uitnodiging: Weg van woorden & concert Kooriander

  Kom mee genieten van een erg gezellig en smaakvol dubbelevenement op vrijdag 26 mei: een concert van ons schoolkoor Kooriander en de bekendmaking van de winnende gedichten van onze jaarlijkse poëziewedstrijd.

 • Inschrijven in het eerste leerjaar op onze school (2023-2024)

  Op 12 mei gebeuren de toekenningen voor het eerste leerjaar van onze school. Ouders die een toekenning ontvangen, zullen op zaterdag 13 mei gecontacteerd worden via mail om de toekenning om te zetten in een inschrijving.

 • Mindervleesdag

  Op donderdag 4 mei vindt de Mindervleesdag plaats in het schoolrestaurant. De leerlingen van seminarie burgerschap, onze cateraar en het GreenTeam promoten een duurzame maaltijd en een verminderde vleesconsumptie dankzij de 2 verschillende vegetarische maaltijden die we aanbieden.

ouder recenter