Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Feest van Don Bosco

  Op 31 januari vieren we het feest van Don Bosco.

 • Prettige feestdagen

  We wensen iedereen een prettig eindejaar en een vreugdevolle start van het nieuwe jaar

 • Advent

  Advent is leren wachten, wachten op het feest, en de tijd nemen om je voor te bereiden.

 • Oud-leerlingen DBZ

  Onze school daagt de leerlingen graag uit zichzelf af en toe te overtreffen. Door de jaren heen komen we dan ook vaak getalenteerde oud-leerlingen tegen in politiek, sport en andere domeinen. Don Bosco Magazine publiceerde een artikel over politici Vincent Van Peteghem en Matthias Diependaele. Beide prominente figuren in het politieke landschap. Elk met een eigen visie en aanpak, maar met dezelfde achtergrond: Don Bosco Zwijnaarde.
  Ook mogen we fier zijn op het sportieve talent dat voortvloeit uit onze school in verschillende disciplines, denk maar aan Jente Hauttekeete (atletiek) en Matisse Samoise (voetbal).
  Gratis inschrijven voor het Don Bosco Magazine kan via deze link.
  Lees hier beide artikels.

 • Jubileumfeest oud-leerlingen

  Alle oud-leerlingen met een eindjaar eindigend op 2 of 7 (uitgezonderd 2022) worden uitgenodigd op hun jubileumfeest op zaterdag 19 november.

 • Laat je zien in het verkeer!

  Elke dag komen honderden leerlingen met de fiets naar onze school. Dat is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu! Maar hou je het ook veilig? Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het verkeer: fluohesje aan, fietshelm op en voldoende verlichting. De ouderraad houdt in deze donkere maanden een aantal sensibiliseringsacties, waarbij veilige fietsers beloond worden. Laat je zien!

 • Dresscode op DBZ: artikel Klasse

  Toen de leerlingen van DBZ protesteerden tegen de verouderde en onduidelijke kledingvoorschriften, bleef onze school niet bij de pakken zitten. Het protest werd aangegrepen om samen via een democratisch proces te werken aan een gedragen visie over kledij. Het nieuwe reglement over dresscode werd grotendeels door de leerlingen zelf geschreven en door alle betrokken partijen onder de loep genomen.
  Klasse schreef hier een artikel over.

 • Een goed schooljaar gewenst

  Een goed schooljaar beleven betekent
  durven beginnen… waar anderen ophouden
  willen geloven… dat het goede zijn weg vindt
  leren ontdekken… wat in jezelf verborgen leeft
  mogen ervaren… dat hoop niet misleidt
  laten gebeuren… wat je niet in de hand hebt
  kunnen loslaten… om het nieuwe te beginnen.

 • Ouders nieuwe leerlingen: activeer je Smartschool co-account

  Voor alle ouders is er een Smartschool co-account voorzien. Hier kan je die zelf activeren.

 • Opstart schooljaar 2022–2023

  Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
  Op vrijdag wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen zelf beginnen op maandag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

 • Vakantieactiviteiten zomer 2022

  De zomervakantie is traditiegetrouw een drukke reisperiode op DBZ. We wensen de leerlingen en begeleiders een sfeervolle vakantie toe. We horen graag al jullie verhalen achteraf!
  Hierbij een overzicht van de vakantieactiviteiten:

 • Gravitatiekracht

  De traditionele prijsuitreiking van de winnende gedichten van onze jaarlijkse poëziewedstrijd — volgens sommigen bij de mooiste avonden van het schooljaar — werd dit jaar omgedoopt tot “Weg van woorden & daden”: de poëziepromenade langs verborgen hoekjes van ons groene schooldomein ging vergezeld van een kunst- en GreenTeam-route en sloot stemmig af met de inhuldiging van de nieuwe theaterklas en een optreden van schoolkoor Kooriander.

 • Poëziewedstrijd 2022: het stemmen voor de publieksprijs is geopend

  Wil je mee beslissen wie de publieksprijs van onze poëziewedstrijd editie 2022 in de wacht sleept? Lees de vier geselecteerde gedichten en breng je stem uit. Op de “Weg van woorden en daden“ op vrijdagavond 20 mei wordt de winnaar bekendgemaakt, samen met de prijsuitreiking van de winnende gedichten.

 • Weg van woorden ... en daden

  Vrijdag 20 mei, omstreeks 19 u., iedereen welkom — afspraak aan de “groene hoek” aan de schoolingang

 • Welkom in het derde trimester

 • Veertigdagentijd

  Kan VASTen LOSKOMEN zijn?
  Loskomen van eigen belang.
  Loskomen van meer en meer.
  Loskomen van vooroordelen.
  Loskomen van principes.

 • Feest Don Bosco

  Op 31 januari vieren we het feest van Don Bosco.

 • DBZ neemt deel aan proefproject rond luchtzuivering

  Onze school neemt deel aan een onderzoek van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken en viroloog Marc Van Ranst naar de luchtzuivering op scholen. Het project moet aantonen of luchtzuiveringstoestellen in klassen het aantal besmettingen kunnen reduceren.
  In april vorig jaar toonde onderzoek van Blocken nog aan dat een combinatie van ventilatie en luchtzuivering de aerosolconcentratie met ruim 90% reduceerde in een fitnessruimte met 35 proefpersonen.
  We kijken alvast uit naar de resultaten van het onderzoek.

 • Beste wensen

  De directie en medewerkers wensen iedereen een mooi en gezond 2022!
  De coronamaatregelen blijven een beroep doen op ieders flexibiliteit. We beseffen dat dit opnieuw energie vraagt en zijn jullie zeer dankbaar voor alle inspanningen.
  We wensen leerlingen, leerkrachten en ouders ook de nodige veerkracht om met moeilijke momenten om te gaan.

 • Herdenkingsviering voor overleden leerlingen en collega's op 21 november

  Naar jaarlijkse gewoonte hielden we zondag een herdenkingsviering in de kapel van onze school. Vorig jaar was deze omwille van Corona in het water gevallen. Ook nu moesten we ons stipt aan de regels houden en konden we nadien geen receptie geven aan de ongeveer vijftig aanwezigen waaronder heel wat familieleden van overleden leerlingen en collega’s.
  PAG 3 (de Pastorale Animatiegroep voor de 3de graad) had ervoor gekozen om het thema van de Paaswake voor de vijfdejaars van vorig schooljaar ook voor deze gelegenheid te gebruiken: ‘De scherven van ons leven delen met elkaar’. In de Goede Week hadden de leerlingen – na een inhoudelijke input en volgens de eeuwenoude Japanse kunstvorm kintsugi – potjes, kommetjes en kopjes met een hamer gebroken, daarna terug aan elkaar gelijmd en onder de levensboom in de picknickzone bijeen gelegd. Een metafoor die erg dicht bij ons leven van gebrokenheid én hoop staat. De installatie die toen twee maanden was blijven staan, lag nu op het podium en de deelnemers konden bij een zestal spreuken een briefje met de namen van dierbaren die ze verloren hadden en een aardewerken scherf leggen. Dit doemoment werd afgewisseld met teksten en gebeden. Een gelegenheidskoortje van leerlingen en leerkrachten luisterde de ingetogen herdenkingsviering op met zinvolle, vierstemmige liederen.

 • Opstart nieuw schoolrestaurant

  We kunnen opnieuw maaltijden en broodjes aanbieden samen met onze cateringpartner Scolarest.
  Praktische afspraken en prijzen kan je terugvinden bij middagmalen.

 • Blijven verbinden

  Ook in de 2de volledige schoolweek zijn er momenten van samen zijn, samen sporten,… Een foto van de sportdag voor de 6des en ‘De langste tafel’ voor leerlingen en leerkrachten van de 3de graad.


 • Samen sporten tijdens het middagspel

  De start van dit schooljaar is uitgelezen om samen te sporten tijdens het georganiseerde middagspel.
  Alvast een manier om de kracht van verbinding voelbaar te maken.


 • Welkom in het nieuwe schooljaar

  We wensen iedereen krachtige ervaringen van verbinding voor het nieuwe schooljaar:

 • Dromend

  Op de poëziepromenade “Weg van woorden” mochten de laureaten hun prijs in ontvangst nemen. Geniet mee van het winnende gedicht van onze jaarlijkse poëziewedstrijd:

 • Sportdag 1ste graad

  De eerste graad geniet onder een stralende zon van een sportdag. De eerste sportdag in twee jaar …

 • Nieuwe lessentabellen vernieuwde 2e graad uitgelegd

  De nieuwe richtingen en leerplannen in de 2e graad verdienen wat extra toelichting. Lees er meer over bij het studieaanbod in de nieuwe 2e graad.

 • Paaswake na paaspauze

  In november werd de Allerheiligenbezinning noodgedwongen afgelast. Normaal gezien zouden we in de week vóór de paasvakantie – de Goede Week dus – een paaswake houden met de vijfdejaars. Ook daarover heeft Corona anders beslist. De pastorale animatiegroep van de 3de graad vond deze activiteit echter zo belangrijk dat de godsdienstleerkrachten de paaswake ‘ingehaald’ hebben.

 • iPads in bruikleen voor nieuwe leerlingen en nieuwe iPad-klassen

  Dankzij de Digisprong van de overheid kunnen we vanaf sept. 2021 voor al wie start met iPads (= alle nieuwe leerlingen, de huidige eerstes en een deel van de tweedes) iPads in bruikleen voorzien en de jaarlijkse kost beperkt houden.
  Meer info volgt binnenkort.

 • DBZ & de Digisprong

  De overheid lanceert de Digisprong: een initiatief om het onderwijs kwaliteitsvol te digitaliseren. Is DBZ er klaar voor om mee te springen? Lees er hier meer over.

ouder recenter