Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Eetfestijn 2023

  Na een succesvolle editie vorig jaar kondigen we met veel enthousiasme ons tweede eetfestijn aan! Iedereen is welkom op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober ’23. Alle informatie én het inschrijvingsformulier is terug te vinden op https://www.dbz.be/eetfestijn
  We hopen jullie, net zoals vorig jaar, talrijk te mogen ontvangen!

 • DBZ in Don Bosco Magazine

  Onze oud-leerling Ewoud Vromant fietste zich ondanks een amputatie toch naar de top: “al ziet het er soms somber uit, er is altijd een oplossing”. Het volledige interview lees je via de website van Don Bosco Magazine.

 • Nieuwe leerlingen en ouders: account activeren en aanmelden op Smartschool

  Op een brief kregen alle nieuwe leerlingen info mee om thuis voor het eerst aan te melden op Smartschool. Wat meer uitleg vind je hier: eerste aanmelding voor leerlingen en co-accounts voor ouders.

 • Opstart schooljaar 2023-2024

  Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
  Ouders die even wensen mee te komen, zullen gastvrij worden ontvangen door de ouderraad met een tasje koffie en een koekje.
  Op maandag 4 september wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen voor de eerstejaars beginnen op dinsdag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

 • Stommelings tevreden

  Vrijdagavond 26 mei stond op DBZ volledig in het teken van kunst. Na een gesmaakt optreden van het schoolkoor Kooriander, gingen de luisteraars op stap op ons schooldomein om de gedichten van de laureaten van de poëziewedstrijd van 2023 te lezen. Waar mogelijk stonden de dichters zelf klaar om voor te lezen of om vragen te beantwoorden. Na de wandeling ontvingen alle laureaten hun prijzen tijdens een winderige ceremonie in de theaterklas.

 • Uitnodiging: Weg van woorden & concert Kooriander

  Kom mee genieten van een erg gezellig en smaakvol dubbelevenement op vrijdag 26 mei: een concert van ons schoolkoor Kooriander en de bekendmaking van de winnende gedichten van onze jaarlijkse poëziewedstrijd.

 • Inschrijven in het eerste leerjaar op onze school (2023-2024)

  Op 12 mei gebeuren de toekenningen voor het eerste leerjaar van onze school. Ouders die een toekenning ontvangen, zullen op zaterdag 13 mei gecontacteerd worden via mail om de toekenning om te zetten in een inschrijving.

 • Mindervleesdag

  Op donderdag 4 mei vindt de Mindervleesdag plaats in het schoolrestaurant. De leerlingen van seminarie burgerschap, onze cateraar en het GreenTeam promoten een duurzame maaltijd en een verminderde vleesconsumptie dankzij de 2 verschillende vegetarische maaltijden die we aanbieden.

 • Ontharding aan de C-blok

  In de paasvakantie heeft 240 vierkante meter asfalt plaatsgeruimd voor een frisse strook pril groen. Uiteraard moeten de struiken, bomen en gras nog wat ademruimte krijgen, maar met tijd zal dit stukje groen uitgroeien tot een fijne schaduwrijke plek.
  Eens de bomen wat groter zijn, zullen onze lokalen van het C-gebouw kunnen profiteren van gefilterd licht. Water krijgen de bomen via een uitgekiend druppelsysteem waardoor ze de eerste tijd kunnen rekenen op gedoseerde, waterbesparende bevochtiging.
  De begroeiing van de gevels is de volgende fase…

 • Info en inschrijvingen voor schooljaar 2023–2024

  Wie er op de opendeurdag niet bij kon zijn of de presentatie nog eens opnieuw wil zien, kan via deze link de info over onze school en het studieaanbod in de eerste graad nog eens bekijken.

 • Concert Kooriander met Birds en The Sumfuny

  De schoolkoren Kooriander (DBZ) en Birds (Sint-Lievenscollege) treden op met het symfonisch orkest “The Symfuny”. Voorstelling op zaterdag 4 maart om 15 en om 17.30 u. in de Sint-Coletakerk, Sint-Coletastraat 10, 9000 Gent. Info en tickets: www.cultuurcolette.be.

 • Spaghettidag woensdag 22 maart

  Eet (vegetarische) spaghetti t.v.v. onze vastenprojecten: Oeuvres Maman Margherite in Lubumbashi en Broederlijk Delen

 • Oud-leerlingen DBZ

  Onze school daagt de leerlingen graag uit zichzelf af en toe te overtreffen. Door de jaren heen komen we dan ook vaak getalenteerde oud-leerlingen tegen in politiek, sport en andere domeinen. Don Bosco Magazine publiceerde een artikel over politici Vincent Van Peteghem en Matthias Diependaele. Beide prominente figuren in het politieke landschap. Elk met een eigen visie en aanpak, maar met dezelfde achtergrond: Don Bosco Zwijnaarde.
  Ook mogen we fier zijn op het sportieve talent dat voortvloeit uit onze school in verschillende disciplines, denk maar aan Jente Hauttekeete (atletiek) en Matisse Samoise (voetbal).
  Gratis inschrijven voor het Don Bosco Magazine kan via deze link.
  Lees hier beide artikels.

 • Jubileumfeest oud-leerlingen

  Alle oud-leerlingen met een eindjaar eindigend op 2 of 7 (uitgezonderd 2022) worden uitgenodigd op hun jubileumfeest op zaterdag 19 november.

 • Laat je zien in het verkeer!

  Elke dag komen honderden leerlingen met de fiets naar onze school. Dat is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu! Maar hou je het ook veilig? Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het verkeer: fluohesje aan, fietshelm op en voldoende verlichting. De ouderraad houdt in deze donkere maanden een aantal sensibiliseringsacties, waarbij veilige fietsers beloond worden. Laat je zien!

 • Dresscode op DBZ: artikel Klasse

  Toen de leerlingen van DBZ protesteerden tegen de verouderde en onduidelijke kledingvoorschriften, bleef onze school niet bij de pakken zitten. Het protest werd aangegrepen om samen via een democratisch proces te werken aan een gedragen visie over kledij. Het nieuwe reglement over dresscode werd grotendeels door de leerlingen zelf geschreven en door alle betrokken partijen onder de loep genomen.
  Klasse schreef hier een artikel over.

 • Een goed schooljaar gewenst

  Een goed schooljaar beleven betekent
  durven beginnen… waar anderen ophouden
  willen geloven… dat het goede zijn weg vindt
  leren ontdekken… wat in jezelf verborgen leeft
  mogen ervaren… dat hoop niet misleidt
  laten gebeuren… wat je niet in de hand hebt
  kunnen loslaten… om het nieuwe te beginnen.

 • Ouders nieuwe leerlingen: activeer je Smartschool co-account

  Voor alle ouders is er een Smartschool co-account voorzien. Hier kan je die zelf activeren.

 • Opstart schooljaar 2022–2023

  Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
  Op vrijdag wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen zelf beginnen op maandag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

 • Vakantieactiviteiten zomer 2022

  De zomervakantie is traditiegetrouw een drukke reisperiode op DBZ. We wensen de leerlingen en begeleiders een sfeervolle vakantie toe. We horen graag al jullie verhalen achteraf!
  Hierbij een overzicht van de vakantieactiviteiten:

 • Gravitatiekracht

  De traditionele prijsuitreiking van de winnende gedichten van onze jaarlijkse poëziewedstrijd — volgens sommigen bij de mooiste avonden van het schooljaar — werd dit jaar omgedoopt tot “Weg van woorden & daden”: de poëziepromenade langs verborgen hoekjes van ons groene schooldomein ging vergezeld van een kunst- en GreenTeam-route en sloot stemmig af met de inhuldiging van de nieuwe theaterklas en een optreden van schoolkoor Kooriander.

 • Poëziewedstrijd 2022: het stemmen voor de publieksprijs is geopend

  Wil je mee beslissen wie de publieksprijs van onze poëziewedstrijd editie 2022 in de wacht sleept? Lees de vier geselecteerde gedichten en breng je stem uit. Op de “Weg van woorden en daden“ op vrijdagavond 20 mei wordt de winnaar bekendgemaakt, samen met de prijsuitreiking van de winnende gedichten.

 • Weg van woorden ... en daden

  Vrijdag 20 mei, omstreeks 19 u., iedereen welkom — afspraak aan de “groene hoek” aan de schoolingang

 • Welkom in het derde trimester

 • Veertigdagentijd

  Kan VASTen LOSKOMEN zijn?
  Loskomen van eigen belang.
  Loskomen van meer en meer.
  Loskomen van vooroordelen.
  Loskomen van principes.

 • Feest Don Bosco

  Op 31 januari vieren we het feest van Don Bosco.

 • DBZ neemt deel aan proefproject rond luchtzuivering

  Onze school neemt deel aan een onderzoek van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken en viroloog Marc Van Ranst naar de luchtzuivering op scholen. Het project moet aantonen of luchtzuiveringstoestellen in klassen het aantal besmettingen kunnen reduceren.
  In april vorig jaar toonde onderzoek van Blocken nog aan dat een combinatie van ventilatie en luchtzuivering de aerosolconcentratie met ruim 90% reduceerde in een fitnessruimte met 35 proefpersonen.
  We kijken alvast uit naar de resultaten van het onderzoek.

 • Beste wensen

  De directie en medewerkers wensen iedereen een mooi en gezond 2022!
  De coronamaatregelen blijven een beroep doen op ieders flexibiliteit. We beseffen dat dit opnieuw energie vraagt en zijn jullie zeer dankbaar voor alle inspanningen.
  We wensen leerlingen, leerkrachten en ouders ook de nodige veerkracht om met moeilijke momenten om te gaan.

 • Herdenkingsviering voor overleden leerlingen en collega's op 21 november

  Naar jaarlijkse gewoonte hielden we zondag een herdenkingsviering in de kapel van onze school. Vorig jaar was deze omwille van Corona in het water gevallen. Ook nu moesten we ons stipt aan de regels houden en konden we nadien geen receptie geven aan de ongeveer vijftig aanwezigen waaronder heel wat familieleden van overleden leerlingen en collega’s.
  PAG 3 (de Pastorale Animatiegroep voor de 3de graad) had ervoor gekozen om het thema van de Paaswake voor de vijfdejaars van vorig schooljaar ook voor deze gelegenheid te gebruiken: ‘De scherven van ons leven delen met elkaar’. In de Goede Week hadden de leerlingen – na een inhoudelijke input en volgens de eeuwenoude Japanse kunstvorm kintsugi – potjes, kommetjes en kopjes met een hamer gebroken, daarna terug aan elkaar gelijmd en onder de levensboom in de picknickzone bijeen gelegd. Een metafoor die erg dicht bij ons leven van gebrokenheid én hoop staat. De installatie die toen twee maanden was blijven staan, lag nu op het podium en de deelnemers konden bij een zestal spreuken een briefje met de namen van dierbaren die ze verloren hadden en een aardewerken scherf leggen. Dit doemoment werd afgewisseld met teksten en gebeden. Een gelegenheidskoortje van leerlingen en leerkrachten luisterde de ingetogen herdenkingsviering op met zinvolle, vierstemmige liederen.

 • Opstart nieuw schoolrestaurant

  We kunnen opnieuw maaltijden en broodjes aanbieden samen met onze cateringpartner Scolarest.
  Praktische afspraken en prijzen kan je terugvinden bij middagmalen.

ouder recenter