Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Poëziewedstrijd 2022: het stemmen voor de publieksprijs is geopend

  Wil je mee beslissen wie de publieksprijs van onze poëziewedstrijd editie 2022 in de wacht sleept? Lees de vier geselecteerde gedichten en breng je stem uit. Op de “Weg van woorden en daden“ op vrijdagavond 20 mei wordt de winnaar bekendgemaakt, samen met de prijsuitreiking van de winnende gedichten.

 • Weg van woorden ... en daden

  Vrijdag 20 mei, omstreeks 19 u., iedereen welkom — afspraak aan de “groene hoek” aan de schoolingang

 • Welkom in het derde trimester

 • Veertigdagentijd

  Kan VASTen LOSKOMEN zijn?
  Loskomen van eigen belang.
  Loskomen van meer en meer.
  Loskomen van vooroordelen.
  Loskomen van principes.

 • Opendeurdag 2022: zaterdag 19 maart

  We hopen alle geïnteresseerde (toekomstige) leerlingen en hun ouders te mogen verwelkomen op zaterdag 19 maart 2022 tijdens onze opendeurdag (van 9 u. tot 17 u.).
  We willen je graag informeren over de nieuwe structuur van het eerste jaar en de verschillende keuzes die je kan en moet maken. Hiervoor vindt er een infosessie plaats om 9 u., 10 u., 11 u., 12.30 u., 13.30 u., 14.30 u. en om 16 u. Tijdens deze infosessie kom je ook te weten hoe onze school precies werkt.
  Om deze infosessies coronaproof te kunnen organiseren, is het VERPLICHT om hiervoor in te schrijven: KLIK HIER

 • Feest Don Bosco

  Op 31 januari vieren we het feest van Don Bosco.

 • DBZ neemt deel aan proefproject rond luchtzuivering

  Onze school neemt deel aan een onderzoek van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken en viroloog Marc Van Ranst naar de luchtzuivering op scholen. Het project moet aantonen of luchtzuiveringstoestellen in klassen het aantal besmettingen kunnen reduceren.
  In april vorig jaar toonde onderzoek van Blocken nog aan dat een combinatie van ventilatie en luchtzuivering de aerosolconcentratie met ruim 90% reduceerde in een fitnessruimte met 35 proefpersonen.
  We kijken alvast uit naar de resultaten van het onderzoek.

 • Beste wensen

  De directie en medewerkers wensen iedereen een mooi en gezond 2022!
  De coronamaatregelen blijven een beroep doen op ieders flexibiliteit. We beseffen dat dit opnieuw energie vraagt en zijn jullie zeer dankbaar voor alle inspanningen.
  We wensen leerlingen, leerkrachten en ouders ook de nodige veerkracht om met moeilijke momenten om te gaan.

 • Advent

  Advent is leren wachten, wachten op het feest, en de tijd nemen om je voor te bereiden.

 • Herdenkingsviering voor overleden leerlingen en collega's op 21 november

  Naar jaarlijkse gewoonte hielden we zondag een herdenkingsviering in de kapel van onze school. Vorig jaar was deze omwille van Corona in het water gevallen. Ook nu moesten we ons stipt aan de regels houden en konden we nadien geen receptie geven aan de ongeveer vijftig aanwezigen waaronder heel wat familieleden van overleden leerlingen en collega’s.
  PAG 3 (de Pastorale Animatiegroep voor de 3de graad) had ervoor gekozen om het thema van de Paaswake voor de vijfdejaars van vorig schooljaar ook voor deze gelegenheid te gebruiken: ‘De scherven van ons leven delen met elkaar’. In de Goede Week hadden de leerlingen – na een inhoudelijke input en volgens de eeuwenoude Japanse kunstvorm kintsugi – potjes, kommetjes en kopjes met een hamer gebroken, daarna terug aan elkaar gelijmd en onder de levensboom in de picknickzone bijeen gelegd. Een metafoor die erg dicht bij ons leven van gebrokenheid én hoop staat. De installatie die toen twee maanden was blijven staan, lag nu op het podium en de deelnemers konden bij een zestal spreuken een briefje met de namen van dierbaren die ze verloren hadden en een aardewerken scherf leggen. Dit doemoment werd afgewisseld met teksten en gebeden. Een gelegenheidskoortje van leerlingen en leerkrachten luisterde de ingetogen herdenkingsviering op met zinvolle, vierstemmige liederen.

 • Opstart nieuw schoolrestaurant

  We kunnen opnieuw maaltijden en broodjes aanbieden samen met onze cateringpartner Scolarest.
  Praktische afspraken en prijzen kan je terugvinden bij middagmalen.

 • Blijven verbinden

  Ook in de 2de volledige schoolweek zijn er momenten van samen zijn, samen sporten,… Een foto van de sportdag voor de 6des en ‘De langste tafel’ voor leerlingen en leerkrachten van de 3de graad.


 • Samen sporten tijdens het middagspel

  De start van dit schooljaar is uitgelezen om samen te sporten tijdens het georganiseerde middagspel.
  Alvast een manier om de kracht van verbinding voelbaar te maken.


 • Welkom in het nieuwe schooljaar

  We wensen iedereen krachtige ervaringen van verbinding voor het nieuwe schooljaar:

 • Dromend

  Op de poëziepromenade “Weg van woorden” mochten de laureaten hun prijs in ontvangst nemen. Geniet mee van het winnende gedicht van onze jaarlijkse poëziewedstrijd:

 • Sportdag 1ste graad

  De eerste graad geniet onder een stralende zon van een sportdag. De eerste sportdag in twee jaar …

 • Nieuwe lessentabellen vernieuwde 2e graad uitgelegd

  De nieuwe richtingen en leerplannen in de 2e graad verdienen wat extra toelichting. Lees er meer over bij het studieaanbod in de nieuwe 2e graad.

 • Paaswake na paaspauze

  In november werd de Allerheiligenbezinning noodgedwongen afgelast. Normaal gezien zouden we in de week vóór de paasvakantie – de Goede Week dus – een paaswake houden met de vijfdejaars. Ook daarover heeft Corona anders beslist. De pastorale animatiegroep van de 3de graad vond deze activiteit echter zo belangrijk dat de godsdienstleerkrachten de paaswake ‘ingehaald’ hebben.

 • iPads in bruikleen voor nieuwe leerlingen en nieuwe iPad-klassen

  Dankzij de Digisprong van de overheid kunnen we vanaf sept. 2021 voor al wie start met iPads (= alle nieuwe leerlingen, de huidige eerstes en een deel van de tweedes) iPads in bruikleen voorzien en de jaarlijkse kost beperkt houden.
  Meer info volgt binnenkort.

 • DBZ & de Digisprong

  De overheid lanceert de Digisprong: een initiatief om het onderwijs kwaliteitsvol te digitaliseren. Is DBZ er klaar voor om mee te springen? Lees er hier meer over.

 • Oudercontact met de klassenleerkracht – mei 2021

  Extra voorzorgsmaatregelen i.p.v. het gewone schoolleven

  Voor de leerlingen van het 4de en het 6de jaar vindt het oudercontact met de klassenkracht plaats op woensdag 5 mei en/of donderdag 6 mei en/of vrijdag 7 mei. Dit oudercontact staat in het teken van de studiekeuzebegeleiding.
  Net zoals het 1ste oudercontact zal dit oudercontact online plaatsvinden via Smartschool Live..

 • Nieuwe studierichting "Moderne Talen" in de 2e graad

  We zijn blij officieel te mogen bevestigen: vanaf september 2021 kunnen we de nieuwe studierichting Moderne Talen in de 2e graad organiseren. Meer info: studieaanbod 2e graad.

 • Live rondleiding

  Wil je virtueel meelopen en mee rondkijken met leerlingen op onze school? Wil je live vragen stellen? Volg onze Instagramaccount @donboscozwijnaarde en ga mee live op zaterdag 13 maart om 11 u. en om 14 u. Tot dan!

 • Infosessie nieuwe leerlingen 2021

  Wil je de online infosessie voor nieuwe leerlingen nog eens opnieuw bekijken of de presentatie raadplegen? Bekijk hier het filmpje van de opname en de presentatie in bijlage.

 • Vastenacties 2021

  De jaarlijkse vastenactie gaat opnieuw van start. Benieuwd wat we allemaal van plan zijn? Neem dan een kijkje op de vernieuwde website.

 • Poëziewedstrijd 2021

  Wil je deelnemen aan — of gewoon meegenieten van — de jaarlijkse uitbraak van het poëzievirus: lees meer over onze felgesmaakte poëziewedstrijd.

 • Het verhaal van een leerkracht tijdens corona

  Rebecca Van Vlierberghe, leerkracht Frans, geeft een inkijk in haar lespraktijk tijdens corona. Dit artikel verscheen ook in Klasse.

 • Hoe druk is het op mijn bus of tram?

  De Lijn heeft nu een druktebarometer, een handige tool waarmee je kan zien hoe druk het is op de bus of de tram die je wil nemen. Check het vlak voor je vertrek of zelfs terwijl je onderweg bent.

 • “Leerlingen laten kiezen hoe ze leren, motiveert”

  Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel en leerling van DBZ, vraagt aan scholen om leerlingen mee te laten beslissen over hoe het er in de klas, maar ook op afstand aan toe gaat.

 • Wij zeggen neen

  Beste Mr. Weyts,
  Beste Mr. Boeve,

ouder recenter