Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

ICT

Eerste aanmelding en ICT-startinfo

Startinstructies om je DBZ-account in gebruik te nemen

Je hebt je gebruikersnaam en wachtwoord van je DBZ-account ontvangen. Onthoud je e-mailadres en gebruikersnaam van de school goed: je zal die vanaf nu altijd nodig hebben om aan te melden. Geef je wachtwoord NOOIT door.

Nodig om te kunnen starten:
Nieuwe eerstes doen dit samen in de klas. Voor alle anderen: je vindt deze gegevens in de mail of brief met aanmeldgegevens en startinfo.

 • je gebruikersnaam en e-mailadres van de school
 • je startwachtwoord
 • als je interimaris bent of stage loopt: de gebruikersnaam van de co-account van de leerkracht die je vervangt (zie verder op deze pagina voor meer info daarover)

Startinstructies wachtwoord instellen

 1. bedenk je eigen nieuw wachtwoord
  moet: minstens 8 tekens (letters, cijfers, streepjes, …), minstens één hoofdletter, minstens één kleine letter, minstens één cijfer
  mag niet: speciale tekens zoals /, *, \, $, ?, =, %, &, … (streepjes mogen wel); je naam mag niet in je wachtwoord voorkomen; drie of meer gelijke tekens achter elkaar
 2. stel je eigen wachtwoord in
  Meld aan op www.office.com en stel je eigen wachtwoord in (bij de eerste aanmelding moet je dat automatisch doen).
  Volg ook de instructies i.v.m. wachtwoordherstel: je zal een telefoonnummer en/of privé e-mailadres moeten opgeven of je registereren in de authenticator app van Microsoft. Dat is nodig wanneer je je wachtwoord niet meer kent en je zelf een nieuw wachtwoord opvraagt. Je kan deze stap tijdelijk overslaan, maar de vraag zal blijven komen tot je dit correct hebt ingevuld.

Ben je interimaris op onze school? Dan krijg je naast je persoonlijke account ook nog een co-account van de leerkracht die je vervangt. Zie hieronder voor meer info.

ICT-info

Hieronder vind je in een notendop de belangrijkse ICT-info die je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. Voor meer info kan je hier op de schoolwebsite het volledige ICT-luik bekijken.

Als leeromgeving en voor interne communicatie gebruiken we Smartschool. Voor e-mail en andere Google-diensten gebruiken we Google Workspace for Education. Naast de Google apps heb je ook toegang tot Microsoft Office en Office 365. Tenslotte is je DBZ-account ook een managed Apple ID (met toegang tot iCloud).
Hieronder vind je over al die diensten wat info.

Je Google-account en je DBZ-mailbox

Je DBZ-account is een Google-account: meld aan met je e-mailadres op google.be en je krijgt toegang tot alle diensten van Google. E-mail op DBZ loopt via Google (mail.dbz.be of gewoon gmail.com).
Je DBZ-account wordt ook gebruikt voor online opslag in Google Drive, het delen van bestanden en mappen, Google docs, online samenwerken in Google Workspace, interne communicatie enz…
Meer info: zie onze digitale platformen.

Microsoft Office 365

Met je DBZ-account krijg je ook automatisch toegang tot Microsoft Office 365: de online apps Word, Excel, PowerPoint, OneNote, …, opslagplaats op OneDrive en de mogelijkheid om de apps te installeren op vijf persoonlijke toestellen (pc, Mac, iOS, Android) naar keuze. Meer info: www.dbz.be/office.
Meer info: zie onze digitale platformen.

Apple ID en werken met iPads

Je DBZ-account is ook een Apple ID. Als lesgever krijg je op permanente basis een school-iPad in bruikleen om mee les te geven. In elk lokaal kan je draadloos projecteren.
Je managed Apple ID om aan te melden op de iPads is je e-mailadres en wachtwoord van de school. Wil je op je school-iPad ook eigen apps installeren, naast de school-apps die wij aanbieden? Meld dan in de App store aan met een eigen Apple ID.

Mijn documenten?

Gebruik geen USB-stick (onveilig, reële kans op defect en verlies). Je kan je persoonlijke schooldocumenten kwijt op verschillende online platformen, allemaal beschikbaar met je DBZ-account: Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud, Smartschool. Als je op een school-pc aanmeldt, is je persoonlijke map op OneDrive vanzelf beschikbaar.
Voor leerkrachten: maak er een gewoonte van om lesmateriaal zoveel mogelijk te delen met vakcollega’s. Daarvoor zijn gedeelde mappen per vak beschikbaar op Google Drive.

Smartschool-info:

altijd aanmelden met Google Workspace of Office 365

Smartschool is onze leeromgeving: interne communicatie, vakken, puntenboekjes en rapporten, communicatie met leerlingen en ouders, leerlingvolgsysteem …
Meld op Smartschool altijd aan via Google Workspace of Office 365: zo ben je tegelijk aangemeld op Smartschool en Google of Microsoft.

Bevestig je persoonlijke e-mailadres op Smartschool

Als Smartschool je vraagt om je e-mailadres te bevestigen, ga dan naar je mailbox en bevestig de mail die Smartschool jou gestuurd heeft. Zonder die bevestiging kan Smartschool jou geen mails sturen. Dat is nodig om meldingen te ontvangen of om je account te deblokkeren bij een probleem.

De Smartschool app

Installeer de Smartschool app op je tablet of smartphone. Bij platform vul je “dbz” in.

Wachtwoord wijzigen op Smartschool en op Google

Wijzig je wachtwoord nooit op Google maar op Smartschool (profiel > gebruikersnaam en wachtwoord). Je nieuwe Smartschoolwachtwoord wordt vanzelf doorgestuurd naar Google.

Interimaris of stagiair?

Loop je stage of doe je een interimopdracht? Dan heb je voor Smartschool een co-account nodig van de titularis van je vakken. Zo krijg je toegang tot de vakken, de digitale agenda en het puntenboek van de klassen waar je lesgeeft. De gebruikersnaam van die co-account is dezelfde als die van de leerkracht die je vervangt (je vindt die terug in de mail of brief met aanmeldgegevens). Het startwachtwoord is hetzelfde als je eigen startwachtwoord. Bij eerste aanmelding met die co-account moet je dat startwachtwoord wijzigen. We raden aan om hetzelfde wachtwoord te gebruiken als voor je persoonlijke account.
Dat betekent dat een stagiair of interimaris dus twee of meer Smartschoolaccounts kan hebben: enerzijds je eigen persoonlijke account, anderzijds de co-account(s) bij de leerkrachten aan wie je interimopdracht of stage gekoppeld is.
In je profiel kan je je persoonlijke account koppelen aan de co-account(s) die je gebruikt, zodat je gemakkelijk kan schakelen.

Wachtwoord wijzigen op het schoolnetwerk

Meld aan op een schoolcomputer > Ctrl-Alt-Del > wachtwoord wijzigen. Of: surf naar office.com en wijzig je wachtwoord in je Office 365 account.

Wachtwoord vergeten?

 • Op Smartschool/Google: gebruik de link “wachtwoord vergeten” op de aanmeldpagina van Smartschool.
 • Op het schoolnetwerk/Office: surf naar office.com en gebruik de herstelopties (werkt enkel als je je telefoonnnummer of privé- emailadres hebt ingesteld); bij problemen: kom langs bij ICT (A218).

Wifi op DBZ

Met je gebruikersnaam en wachtwoord van het schoolnetwerk krijg je ook toegang tot het draadloos netwerk. Meer info: www.dbz.be/wifi.

Iets melden? Gebruik de helpdesk

Op Smartschool, zowel in de app als in de browserversie, kan je iets melden aan ict in de Smartschool-helpdesk: een probleem met een pc of lokaal, een vraag, een suggestie, …
Als je een vraag of een probleem hebt, kan je ook langskomen bij de ICT-helpdesk in lokaal A218.