Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

ICT

Van start met ICT op DBZ

Hoe geraak je opgestart, hoe vind je je weg en hoe leer je dat allemaal?

Leerlingen, ouders en leerkrachten kunnen gebruik maken van een waaier aan ICT-diensten. Hoe vind je je weg daarin, hoe leer je dat allemaal, hoe krijg je het onder de knie?

De eerste stap: je account in gebruik nemen

Vóór je aan de slag kan gaan met ICT op school, moet je éérst je schoolaccount in gebruik nemen: hier vind je wat uitleg over je DBZ-account en hier lees je de startintructies om ermee van start te gaan.

Leerlingen

In het eerste jaar krijgen alle leerlingen tijdens de eerste schoolweek en in de loop van de eerste weken enkele zgn. kickstartlessen. Die lessen zijn een snelcursus om de belangrijkste diensten in gebruik te nemen (aanmelden op Smartschool en de andere platformen, wachtwoord instellen, iPads en pc’s leren gebruiken, enz…). Daarnaast leer je in die kickstartlessen een pak basisvaardigheden en kneepjes, conform aan de leerplannen.

Daarnaast leer je andere vaardigheden en doelstellingen transversaal in de vakken aan: d.w.z. dat je tijdens een andere les enkele ICT-vaardigheden aangeleerd krijgt en/of die kan inoefenen. De vakleerkracht kan die ICT-vaardigheden ook apart evalueren, zodat je weet waar je staat.

Als je een talentenatelier gekozen hebt dat te maken heeft met ICT, kan je je kennis en ervaringen nog uitbreiden.

In de tweedes breiden we dit op twee manieren uit. Enerzijds gaat het transversaal leren, geïntegreerd in de vakken, gewoon verder, anderzijds komt er een nieuw ICT-vak bij. In dat vak zal je je kennis en vaardigheden verder uitbreiden en uitdiepen, aangevuld met programmeren en computationeel denken.

In de tweede graad staat het vak informatica op het programma in het derde en vierde jaar.
Wanneer de onderwijshervorming de tweede graad bereikt, zal die aanpak wijzigen en zal de tweede graad verder bouwen op de fundamenten van de eerste graad.

In de derde graad wordt ICT volop ingezet geïntegreerd in de vakken. Daarnaast zijn er ook enkele seminaries met specifieke ICT-inhouden (programmeren, webdesign, enz…).

Leerjaren en richtingen die met een persoonlijke iPad beginnen werken, krijgen bij de start van het schooljaar hulp en ondersteuning om vlot aan de slag te kunnen.

Lees ook meer hierover bij ICT als vak en ICT in de vakken.

Ouders

De belangrijkste ICT-dienst voor ouders is de Smartschool co-account.
Tip: installeer de Smartschool-app op je smartphone of tablet.

Leerkrachten, stagairs en interimarissen

Nieuwe leerkrachten kunnen terecht bij hun mentor of peter/meter, die hen wegwijs maakt in allerlei aspecten van het schoolleven op DBZ, inclusief de ICT-diensten. Dé belangrijkste aanvulling daarbij is de wederzijdse hulp door collega’s, zowel binnen de vakgroep als occasioneel in de leraarszaal.

Daarnaast zorgen de ICT-coaches voor ondersteuning bij het werken met ICT in de les: van het in gebruik nemen van je iPad als lesgeeftoestel tot het efficiënt inzetten van ICT bij het lesgeven. De ICT-coaches organiseren regelmatig korte workshops over bruikbare toepassingen in de les.