Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

ICT

iPads voor leerkrachten: veel gestelde vragen en visie

Gaan lesgeven met iPads roept vragen op. Hoe zit het met dit? Hoe moet het met dat? En niet in het minst: waarom maken we deze keuzes en beslissingen? Daarom: de antwoorden op enkele veel gestelde vragen.

  1. Is het waar dat alle vaste pc’s gaan verdwijnen?
  2. Heeft onze school een visie en beleid voor ICT?
  3. Waarom iPads en geen laptops?
  4. Gaan we vanaf nu voor altijd met een iPad moeten werken?
  5. Wat is het verschil tussen een iPad en een iPad Pro?
  6. Moet ik al mijn documenten en presentaties opnieuw maken voor de iPad?
  7. Ik ken niets van een iPad. Moet ik dat allemaal in mijn ééntje leren?
  8. Hoe moeten we nu cd’s en dvd’s afspelen?
  9. Kan je met Office werken op een iPad?
  10. Lesvoorbereidingen maken op een iPad, dat is toch veel te onhandig?
  11. Waar stop ik mijn USB-stick in zo’n iPad?
  12. Mag ik nu gaan rondlopen in de klas?
  13. Kan je op school printen vanop een iPad?
  14. Kan je schrijven op een iPad?
  15. Tips voor hoezen, toetsenborden en accessoires

Is het waar dat alle vaste pc’s gaan verdwijnen?

Helemaal niet. Net zoals in de wereld buiten de school komt de focus wel meer te liggen op mobiele toestellen, maar dat betekent niet dat vaste pc’s overal verdwijnen. Hoe dan ook blijven enkele pc-klassen behouden (o.a. voor informatica) en kan je hier en daar op school terecht om te werken op een vaste pc. We zijn daarvoor hier en daar al aan het afbouwen: B111 M&M, B117b (PCb), B022 geschiedenis, C109 aardrijkskunde, enkele pc’s in de bib, … Op langere termijn, wanneer de meeste leerkrachten met een persoonlijk mobiel toestel werken, willen we dat ook in vaklokalen beginnen doen.

terug naar boven

Heeft onze school een visie en beleid voor ICT?

Vroeger was er geen uitgeschreven ICT-visie of -beleid. We werkten veeleer op basis van een impliciet beleid: zo realiseerden we o.a. netwerk in elke klas, overal een pc en een beamer, een mailbox voor iedereen, enz… Sinds 2016 zijn we werk beginnen maken van een uitgeschreven ICT-beleid. Een beknopte versie daarvan vind je hier op de schoolwebsite onder “visie op ict en mediawijsheid”. Het volledige ICT-beleid van vorig schooljaar kan je nalezen in dit visiedocument. Je vindt er de krachtlijnen in terug van het huidig ICT-beleid.

Een geactualiseerde versie van de visie van het ICT-team, opgemaakt in oktober 2017, kan je hier lezen. Dit document beschrijft de visie van het ICT-team; het effectieve beleid voor 2018 is beslist in samenspraak met de directie. Hier en daar wijken de beleidsbeslissingen dan ook af van die voorstellen.
Een visie die niet kan wijzigen en een beleid dat niet kan evolueren, is gedoemd om weinig resultaat op te leveren. Daarom sturen we elk jaar ons beleid bij, op basis van de praktijk.

terug naar boven

Waarom iPads en geen laptops?

Een belangrijke vraag, waarover we uitgebreid het hoofd hebben gebroken in de werkgroep mobiele toestellen. Hier lees je waarom we toen gekozen hebben voor iPads.

terug naar boven

Gaan we vanaf nu voor altijd met een iPad moeten werken?

Mobiele toestellen zijn al een hele tijd massaal aan het doorbreken: smartphones, laptops, tablets, hybride toestellen … Vandáág denken wij dat de iPad de beste keuze is (waarom we die stap zetten, lees je in het stuk over visie, en waarom precies de iPad, dat lees je hier), maar wie weet werken we over enkele jaren misschien met toestellen die een kruising zijn tussen iPads en laptops? Dit is slechts een stap in een ruimer geheel, om onze school mee te krijgen in nieuwe manieren van werken en nieuwe mogelijkheden. Daarom: grijp de kans om er nu aan te beginnen, neem je tijd om te wennen en bij te leren.

terug naar boven

Wat is het verschil tussen een iPad en een iPad Pro?

De standaard iPad is een erg krachtig toestel dat ruimschoots volstaat voor al ons schoolwerk. Daarenboven kiezen wij voor iPads met een grote opslagcapaciteit. Die iPad heeft ook een nog geavanceerder broertje: de iPad Pro, een duurder toestel dat nog wat meer spitstechnologie aan boord heeft. Het grootste verschil: het scherm is nog wat beter en bevat een speciale technologie om erop te kunnen werken met de Apple Pencil. Dat is een elektronische pen waarmee je haarfijn kan schrijven op het scherm, net zoals met potlood, pen of penseel op echt papier.

terug naar boven

Moet ik al mijn documenten en presentaties opnieuw maken voor de iPad?

De overgrote meerderheid van je documenten kan je zomaar gebruiken op de iPad, zonder enige aanpassing. Word, PowerPoint, Excel, Google Apps, Keynote … dat bestaat allemaal op de iPad.
Als je exotische lettertypes gebruikt, moet je misschien een en ander aanpassen, net zoals je dat ook zou moeten doen om die documenten op een andere pc te gebruiken. Een ander mogelijk probleem zijn presentaties en documenten gemaakt met OpenOffice/LibreOffice: die moet je eerst omzetten naar Word of PowerPoint, en daardoor kan de opmaak wat verstoord geraken.
Hoe dan ook kan je elk document op je pc opslaan als een PDF: die kan je perfect tonen op de iPad, ook als presentatie. Zo verlies je niets van de oorspronkelijke opmaak.

terug naar boven

Ik ken niets van een iPad. Moet ik dat allemaal in mijn ééntje leren?

Voor de meeste basiszaken, kneepjes en tips rekenen we op twee soorten hulp: enerzijds hulp aan elkaar, wat zelfredzaamheid en collega’s die collega’s helpen dus, anderzijds ons EHBI-infokanaal “Eerste Hulp bij iPads” en ICT-ondersteuning.
Je wordt dus niet aan je lot overgelaten. Kort na het uitrollen van de iPads zullen we demosessies en workshops organiseren. Voor een aantal basishandelingen en eenvoudige tips en tricks kan je ook filmpjes bekijken op het EHBI-kanaal. Je kan ook veel leren van elkaar en een beroep doen op de kennis van de collega’s die behoren tot de pioniersgroep van de iPadgebruikers.
Uiteraard ben je ook steeds welkom bij Frank of het ICT-team (in A218 of via een berichtje).

terug naar boven

Hoe moeten we nu cd’s en dvd’s afspelen?

Kijk eens rond in gelijk welke winkel waar je laptops, pc’s en tablets kan kopen: je zal goed moeten zoeken om nog een computer te vinden met een cd- of dvd-speler. Het is dus duidelijk: schijfjes verdwijnen in snel tempo, alles verhuist naar streaming. Ook als we voor laptops hadden gekozen, stonden we voor deze uitdaging.
De oplossing: kijk eerst of je media (audio en video) online al ergens beschikbaar zijn (op de website van je handboek, bij de uitgeverij, op Youtube, …). Is wat je nodig hebt niet beschikbaar, dan kunnen wij jouw materiaal (cd’s, films, audiovisueel materiaal) op onze mediaserver van de school zetten. Zo kan je vanop je iPad of vanop een schoolcomputer bladeren door onze groeiende bibliotheek.

terug naar boven

Kan je met Office werken op een iPad?

Absoluut. En je kiest zelf welke Office-apps je gebruikt. Je kan werken met de Google Apps (Google docs, Google presentaties, …): die zijn erg handig omdat al je documenten al in de cloud staan en vanzelf beschikbaar zijn. Je kan werken met Microsoft Office: Word, PowerPoint, Excel, OneNote, … Je kan werken met de Office-apps van Apple: Keynote, Pages en Numbers. En daarnaast bestaan er nog tal van apps voor Officetoepassingen. Voorlopig nog niet beschikbaar: tabletversies van de LibreOffice-programma’s. Documenten die je daarin maakt, zet je best om naar een PDF of een formaat voor Microsoft of Google Office.

terug naar boven

Lesvoorbereidingen maken op een iPad, dat is toch veel te onhandig?

Voor heel wat van onze typische lesdocumenten (cursussen, presentaties, …) is het handiger werken op een toestel met een groot scherm, een muis en een toetsenbord. En dat kan je perfect blijven doen: je maakt of wijzigt je lesdocumenten op een pc/Mac/laptop/… naar keuze en je slaat je documenten op op een online locatie (bv. Google Drive, iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, …). Op de iPad hoef je vervolgens niets meer te doen: ga naar de online locatie van je keuze en open je document.
Je zal na een tijdje ook merken dat je zelf handiger wordt op de iPad én dat de apps beter worden: zo word je productiever en kan je vlotter lesmateriaal aanmaken.

terug naar boven

Waar stop ik mijn USB-stick in zo’n iPad?

Helaas: dat kan momenteel niet. Maar er bestaan gelukkig zeer handige alternatieven: zorg ervoor dat al je schoolmateriaal in de cloud staat (bv. Google Drive, iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, …), en alles is vanzelf beschikbaar op de iPad. Veel veiliger trouwens dan een USB-stick: die cloud kan je niet kwijt geraken en hij gaat niet kapot. Hoe je dat doet, leggen wij of de collega’s graag uit: het is niet meer dan een mapje op je pc zetten, en alles wat je daarin bewaart, gaat vanzelf naar je map in de cloud.
Komt ooit de dag dat je een USB-stick of externe schijf kan inpluggen in een iPad, zodat je er vanuit de Bestanden-app aan kan (= de app waarmee je de mappen en bestanden kan zien die op je iPad staan of in jouw Clouddiensten)? Laat het ons hopen: dat zou erg handig zijn om snel enkele bestanden op je iPad te krijgen.

terug naar boven

Mag ik nu gaan rondlopen in de klas?

Ja! Je iPad is licht en mobiel en altijd verbonden met internet, waar je ook bent op school. Je kan dus rondlopen tussen de leerlingen en gaan staan of zitten waar je maar wil: overal heb je al je apps, je lesmateriaal, je agenda, je puntenboek, je camera, … bij de hand. Je kan zelfs draadloos projecteren naar de beamer, je presentatie of film bedienen en noteren op de slides van je les.

terug naar boven

Kan je op school printen vanop een iPad?

Dat kan: als je een document opent en afdrukt (via de deelknop), kies dan de printer “AirPrint”. De eerste keer meld je je aan met je schoolaccount. Je document komt dan terecht in je persoonlijke wachtrij, die je aan een printer kan laten verwerken.
Documenten doorgeven aan de drukkerij met de Smartschool-app kan voorlopig nog niet: daarvoor wachten we op een update van Smartschool. Via een webbrowser op de iPad kan dat wel.

terug naar boven

Kan je schrijven op een iPad?

Schrijven en tekenen op een iPad kan met je vingers. Wil je liever een pen in de hand? Met een stylus (een spotgoedkope schrijfstift — zelfs de Romeinen gebruikten die al op hun wastafels) kan je zo aan de slag. Wie een iPad Pro heeft, kan fijner werken met een Apple Pencil.

terug naar boven

Hoezen, toetsenborden en accessoires

Je hebt bijna je eigen iPad, maar die heeft bescherming nodig. Misschien wil je gewoon iets erg eenvoudigs, of misschien laat het luxepaard in jou zich wel verleiden tot een hoes van Italiaans kalfsleder? Misschien wil je gewoon een flap om je scherm te bedekken, of wil je iets dat tegen een steviger stootje kan? Misschien wil je enkel lesgeven met je iPad, of wil je er ook vergaderingen mee volgen en lesvoorbereidingen mee maken, en is een klaviertje ook wel handig?

Enkele tips:

  • een hoes voor een iPad is een beetje zoals een hoesje voor je telefoon: koop je een nieuw model telefoon, dan heb je ook een nieuw hoesje nodig (in dit geval dus na drie jaar, de duur van het uitleencontract); je hoeft er dus geen rekening mee te houden dat je hoes jáááren moet meegaan
  • naast hoezen bestaan er ook etuis of sleeves: als je kiest voor een hoes die enkel uit een flap (al dan niet met toetsenbord) bestaat en dus de achterkant van je iPad niet beschermt, kan het zinvol zijn om je iPad in zo’n sleeve te stoppen
  • in veel winkels zijn er soms acties waarbij je een hoes goedkoper dan anders kan kopen

Op deze pagina vinden jullie enkele tips en aankoopadvies voor hoezen en pennen.

terug naar boven