Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Engagement

Lubumbashi & de vastenacties

Hoe veelzeggend een beeld kan zijn ...

Tweejaarlijks vertrekt een ploeg van twaalf leerlingen en begeleiders voor drie weken naar een Salesiaans project voor straatkinderen in de grootstad Lubumbashi (Congo).

De vonk slaat over van de Lubumploeg op de hele school. Jaarlijks kunnen we een heel mooie som verdelen onder de NGO’s Via Don Bosco en Broederlijk Delen.

Wie graag meer verneemt over het project, onze inleefreis, de vastenacties, de partners waarmee we samenwerken, verwijzen we graag door naar de Lubumbashi-site en onze Facebookpagina.

In 2019 zal het Noord-Zuidproject verplaatst worden naar Rwanda.

Door de politieke onrust in Congo zagen we ons genoodzaakt om de inleefreis naar Lubumbashi in juli 2018 te annuleren. Dit zette ons aan het denken over de kwetsbaarheid van ons project en de noodzaak om toch regelmatig met een groep op inleefreis te kunnen trekken als we de vastenacties op onze school levendig willen houden.

Na heel wat overleg is beslist om een tweede project te kiezen en ons oog viel op Rwanda: een vrij klein, relatief veilig en vlot bereisbaar land waar we de roots van Don Bosco (leven en werken in oratoria) kunnen terugvinden.

We willen ons engagement in Lubumbashi zeker niet opgeven (in deze woelige periode hebben ze steun van buitenaf meer dan ooit nodig) en dus beslisten we om tijdens de vastenacties afwisselend Congo en Rwanda in de picture te plaatsen, maar de opbrengsten worden ieder jaar verdeeld tussen deze twee projecten en de projecten van Broederlijk Delen (die we op DBZ al sinds jaar en dag steunen en die voor ons een grote steun zijn in onze werking).

Concreet zal er dus in juli 2019 een groep van 10 leerlingen en 4 leerkrachten een bezoek brengen aan Rwanda. In juli 2021 trekken we terug naar Lubumbashi.

In Rwanda zullen onze leerlingen een week verblijven in een internaat in Kigali waar de nadruk vooral op uitwisseling zal liggen. We brengen hen in contact met leeftijdsgenoten die net als hen naar school gaan, dromen hebben, een visie op hun land en de wereld hebben en hopen dat dit contact voor beide groepen een verrijking mag zijn. Nadien reizen we twee weken naar Muhazi waar we het leven in en om de oratoria zullen ervaren en mee beleven. We leven en werken mee met de jongeren en kinderen die dagelijks hier naar school komen en ook opgevangen worden voor en na de schooltijd.

We kijken heel erg uit naar dit nieuwe avontuur en hopen dat dit een verrijking mag zijn voor onze deelnemers en de rest van onze school.