Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Project in de kijker

Vallende sterren (mei 2013)

Vallende sterren, gebroken dromen, …
Kopergietery en Johan Heldenbergh zorgden voor een fantastische toneelervaring voor jongeren van DBZ én Don Bosco Sint-Denijs-Westrem.

Als we door een theaterhuis met naam en faam gevraagd worden om in een theaterproject te stappen, dan moet je durven te springen.

Een uniek uitgangspunt

Het Vallende Sterren – project van Kopergietery kaderde in de door onderwijsminister Smet voorgestelde hervorming van het secundair onderwijs (2011). Om de spiraal van ongelijheid te doorbreken werd de opsplitsing tussen aso, tso en bso opgeheven. Theorie toetsen aan de praktijk, heet dat dan.

Een uniek concept

Veertig enthousiaste leerlingen uit het aso, tso en bso werden samengevoegd tot één ploeg. Onder begeleiding van een professionele theatermaker, muzikant, licht- en geluidontwerper, kostuumontwerpsters, een promoman en enkele betrokken leerkrachten maakten de leerlingen een theatervoorstelling van a tot z.
Alle aspecten kwamen aan bod: improviseren, artistiek creëren, schrijven, decorbouw, licht en geluid, kostuumontwerp, communicatie & vormgeving. De leerlingen kozen op basis van eigen interesse hoe ze in het project stapten.

Het was wellicht een eenmalige, perfecte match: de juiste mensen op het juiste moment hebben elkaar gevonden. Elke leerling, met een persoonlijk verhaal en eigen dna, heeft de kracht van toneelspelen ontdekt.

Een uniek proces

Na weken improvisatie, vertellen en ervaringen delen, leverde Johan Heldenbergh een ontroerende theatertekst af, boordevol verhalen, dromen en verlangens van de leerlingen. Met die tekst ging de ploeg intensief aan de slag. “Omdat we veel fragmenten herkennen uit onze improvisaties, voelt het alsof de geweldige tekst ook een beetje door ons geschreven is. “ (Nathalie V, spel)

Muziek, zang en dans versterkten het verhaal. Enkele liedjes uit de voorstelling werden opgenomen en op cd gebrand onder de deskundige begeleiding van Pieter-Jan De Smet. Er werd zelfs een heuse videoclip gemaakt. Een choreograaf tilde spel en dans op een nog hoger niveau.

Een ploeg van leerlingen werd opgeleid en begeleid om decor en licht- en klanktechniek uit te bouwen om het geheel nóg sterker te maken.

Achter de schermen gingen leerlingen als een professioneel pers- en promoteam aan de slag. Een affiche ontwerpen, een facebookpagina bouwen, flyers ontwikkelen, radiointerviews geven, … De foyer van de Kopergietery werd door de ploeg pers en promo ingericht met tekst- en beeldmateriaal.

Een uniek verhaal

“We zien elkaar zeker terug aan de andere kant van de brug.”
Adolescenten willen de brug naar de volwassenheid oversteken, of niet oversteken.

Het is een fantastisch stuk geworden over opgroeien, harde werkelijkheid, gebroken dromen, twee oevers en een wankele brug.

Een unieke ervaring

“Het zijn niet mijn lessen Nederlands of hun diploma waar de leerlingen nog gaan over vertellen als we ze ooit op een opendeurdag opnieuw ontmoeten. Het is niet enkel de kennis die ze hebben opgedaan op onze scholen die hen zal helpen om op zoek te gaan naar wie ze echt zijn en voor welke dromen ze echt willen vechten. Daar heeft dit project voor gezorgd.” (Jan B, leerkracht DBZ & Don Bosco Sint-Denijs)

“Beschotten zijn weggenomen, vooroordelen verdwenen: tussen de creatieve en schoolse cultuur, tussen jongeren van ASO en TSO en BSO, tussen jongeren met verschillende thuisculturen, tussen volwassenen en jongeren, tussen elk van ons en elk van ons. Respect was ons ongeschreven codewoord, en vertrouwen.” (Liesbet J, leerkracht DBZ)

“Het is de max om samen te werken met een andere school en veel leerlingen in één keer te leren kennen die niet in tso zitten, maar eigenlijk toch gewoon dezelfde dromen hebben.” (Matthias G, spel en muziek)

“De confrontatie aangaan met jezelf, met je kwaliteiten en je gebreken, maar vooral met de angst en het vertrouwen in jezelf en in anderen. Iedereen heeft deze rollercoaster op een andere manier beleefd. Deze emotionele rit heeft van mij voor een stuk een andere mens gemaakt. Het valt eigenlijk niet te beschrijven hoe het was tijdens en na dit fantastische project.” (Katrijn D, spel en zang)

“ Als er mij ooit iemand vraagt wat is het hoogtepunt in uw leven tot nu? Dan zal het wel Vallende sterren zijn!” (Diego D, spel en dans)

Oneindig merci aan Kopergietery, Johan Heldenbergh, Pieter-Jan De Smet.