Wat verwachten wij van de ouders i.v.m. zorg voor de schooltoestellen? Welke mogelijkheden heb je als ouder om toezicht te houden op het gebruik van de school-iPads?
Zorg voor de iPad: een gedeelde verantwoordelijkheid
Pc’s, laptops en iPads zijn kwetsbare elektronische toestellen waar je voorzichtig mee moet omgaan. We verwachten dan ook dat jullie dochter of zoon goed voor hun school-iPad zorgen om schade te voorkomen. De iPad moet altijd in de beschermhoes zitten (tegen krassen en als valbescherming), mag niet blootgesteld worden aan schokken of hoge druk (niet op zitten dus) en moet droog bewaard worden.
We doen een uitdrukkelijke oproep om als ouder mee toe te zien op de goede zorg voor dit schoolmateriaal.
Als je vaststelt dat de iPad of het toebehoren beschadigd is (krassen, barsten, gebogen frame, …), verwachten we je dochter of zoon zo snel mogelijk bij de ICT-dienst om dit te melden en eventueel te laten repareren: ten laatste de eerstvolgende lesdag na het vaststellen van de schade.
Het is niet toegelaten om toestellen van de school zelf te (laten) repareren: kom er altijd mee langs bij de ICT-dienst. In heel wat gevallen komt de schoolverzekering tussen voor het herstellen van de schade. Meer info: zie iPads – praktische info.
Veilig internet, op school én thuis
De school zorgt wél voor een minimale bescherming van de iPad: alle iPads op DBZ gebruiken Jamf Safe Internet. Dat betekent dat alle internettoegang gecontroleerd wordt, en dat schadelijk verkeer (zoals malware, phishing, spam en cryptojacking) wordt tegengehouden. Tijdens de schooluren gebruiken we Jamf Safe Internet om nog meer verkeer tegen te houden, zoals websites met spelletjes, gokken en sociale media.
Centraal beheer vanuit de school
De school beheert een aantal instellingen en apps op de iPads van de leerlingen. Dat doen we via Jamf School.
Daarnaast kunnen zij zelf eigen apps toevoegen en de iPad instellen als een persoonlijk toestel. Dat kan zorgen voor een krachtig en gepersonaliseerd leermiddel, maar … dat schept ook mogelijke problemen: onverantwoord gebruik, de verleiding van spelletjes en social media, enz…
De school legt zelf geen limiet of schermtijd op aan de iPads buiten de schooltijd: het is enerzijds niet zinvol om iedereen aan dezelfde gemiddelde limiet te onderwerpen, en anderzijds willen wij de leerlingen en ouders zelf leren verantwoord om te gaan met elektronische toestellen.
Extra handvatten om je kind te begeleiden
Toch heb je als ouder enkele handvaten om je kind beperkingen op te leggen:- je kan Schermtijd aanzetten op de iPad zelf
- je kan beperkingen instellen en automatiseren via de Jamf Parent-app, die je installeert op je eigen smartphone of tablet.
Hieronder staat wat meer uitleg.
Let op: misschien ben jij van oordeel dat een bepaalde app niet nodig is, maar heeft je zoon of dochter deze app wel nodig om te studeren. Spreek daarom goed onderling af!
De iPad beheren met schermtijd
Op elke iPad zit de functie schermtijd: in de eerste plaats kan je daarmee opvolgen hoe de iPad wordt gebruikt (bv. hoeveel tijd gaat naar welke apps). Het volstaat daarvoor om de functie schermtijd gewoon aan te zetten.
Wat kan je nog doen met Schermtijd?- Schermvrije tijd inplannen
- Limieten voor appgebruik instellen
- Apps en functies tijdelijk uitzetten via ‘Beperkingen’
Een paar voorbeelden: tussen 17 u. en 19 u. enkel “educatieve apps”, per dag niet meer dan twee uren social media apps, Smartschool en Google Classroom altijd toestaan, enz …
- Open de Instellingen-app en tik in de linkerkolom op Schermtijd.
- Tik op Beperkingen.
- Vink Beperkingen aan.
- Tik op Beperkingen voor materiaal.
- Tik op Webmateriaal.
- Tik op Toegestane websites.
- Verwijder de voorgeprogrammeerde websites.
- Tik op Voeg website toe.
- Geef een titel en een URL in. (Bv. Smartschool en dbz.smartschool.be)
- Open de Instellingen-app en tik in de linkerkolom op Schermtijd.
- Tik op *Vergrendel instellingen voor ‘Schermtijd’.
- Geef een code van 4 cijfers in.
- Geef je Apple ID in, voor mocht je deze code vergeten. (Nog geen Apple ID? Maak er gratis één aan.
Let op: Ben je gewend om te werken met een Apple Gezin, dan kan je de functies daarvan niet gebruiken op de school-iPad! Dat komt omdat onze leerlingen allemaal aanmelden met een beheerde Apple ID, en die kan je niet in zo’n gezin stoppen.
Meer info over schermtijd lees je op deze pagina en in de handleiding.
Om surfgedrag te beperken, kijk je best hier.
De iPad beheren met de parent app
Daarnaast heeft ook Jamf heeft een app ontwikkeld waarmee ouders beperkingen kunnen leggen op het toestel van hun kind. De app kan je op je smartphone downloaden vanuit de App Store (iOS) of de Play Store (Android).
Om je kind(eren) te zien in deze app, moet je aanmelden. Je krijgt de aanmeldgegevens (domeinnaam, gebruikersnaam en wachtwoord) verstuurd naar het e-mailadres dat je invulde bij de co-account van je zoon of dochter.
Eens je kind is toegevoegd, kan je apps toestaan of beperken. Je kan dat op het moment zelf doen dat je dit nodig acht, maar je kan ook regels inschakelen op basis van tijd of plaats.
Wil je bijvoorbeeld geen sociale media toelaten tussen 16.30 u. en 20.30 u., dan doe je dit:- Kies in Jamf Parent het apparaat van je kind waarvoor je de apparaatregel wilt configureren.
- Tik op het tabblad Apparaatregels.
- Tik op Maak apparaatregels.
- Tik op Dag & Tijd.
- Tik op Sociale media en Volgende.
- Duidt de dagen waarop je beperkingen wenst aan.
- Geef een starttijd en een eindtijd op.
- Tik op Volgende.
- Geef de regel een naam. (Bv. “geen sociale media”)
- Tik op Bewaar.
- Stel dat je beperkingen probeert op te leggen tijdens de schooluren, dan worden je regels overschreven door de centraal opgelegde beperkingen op school.
- Je kan enkel apps beperken via Jamf Parent. Om websites te beperken, dien je een andere weg te nemen. (Zie “schermtijd”)
Meer info over het gebruik van de Parent app vind je in deze beknopte handleiding.