Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

ICT

iPad – praktische info

Wie, wat, hoe?

We voeren de iPad als persoonlijk leermiddel gradueel in. In de jaren of richtingen die instappen, is het gebruik van een persoonlijke iPad verplicht.

Rond 1 juli ontvang je samen met de herinschrijvingsformulieren alle concrete informatie i.v.m. de iPad.

Info op deze pagina:

Terug naar de portaalpagina “iPads op DBZ.

Welke jaren/richtingen gebruiken een eigen iPad?

Vóór 2019

DBZ werkt al jaren met uitleenkoffers iPads en laptops, naast de vaste pc’s in pc-klassen en klaslokalen. Leerkrachten beschikken al een tijdje over een persoonlijke iPad. Al jaren investeren we tegelijkertijd in opleiding en pedagogisch–didactische ondersteuning.
In 2019 werd beslist, na ruim en diepgaand overleg met allerlei betrokken partijen (leerlingen, leerkrachten, directieteam, ouderraad, personeelsraad, LOC, …), om die piste ook bij leerlingen verder te verkennen en de transitie in te zetten naar een persoonlijk mobiel toestel voor iedereen.

Schooljaar 2019–2020

In het derde jaar loopt er een pilootproject in de richtingen wetenschappen en Latijn. Zes klassen nemen deel. Het pilootproject wordt erg positief geëvalueerd.

Schooljaar 2020–2021

Sinds september 2020 breidden we uit:
 • in de tweedes: de basisoptie economie & organisatie
 • alle derdes
 • alle vierdes
 • 3e graad: nog geen persoonlijke iPads

Schooljaar 2021–2022

Vanaf september 2021 starten we ook met persoonlijke iPads in de eerste graad. Een overzicht:
 • eerste graad: alle eerstes en tweedes
 • tweede graad: alle derdes en vierdes
 • derde graad: alle vijfdes, nog niet in de zesdes

Aankopen via de school of je eigen iPad gebruiken?

Voor schooljaar 2020–2021 zijn volgende systemen mogelijk om over een iPad voor school te beschikken:
 1. Standaardoptie: je koopt een iPad aan via de school. (*)
 2. Je hebt al een eigen iPad, niet aangekocht via de school, en laat die door de school wissen en opnemen in ons beheersysteem.
 3. Huurkopen via de school: je koopt een iPad en hoes aan via de school en betaalt af op 1 jaar (voorschot + 2 betalingen).
 4. Huurkopen via de school: je koopt een iPad en hoes aan via de school en betaalt die maandelijks af op 3 jaar.
 5. Je kan een iPad in bruikleen nemen (*).

Wat niet mogelijk is: je hebt een eigen iPad, niet aangekocht via de school, en gebruikt die op school zonder dat die door de school gewist, voorbereid en in beheer genomen is.

(*) Als Don Boscoschool vinden we het belangrijk om hedendaags onderwijs met digitale leermiddelen voor iedereen aan te bieden, maar ook betaalbaar te houden. Daarom voorzien we naast de eerste drie mogelijkheden ook een systeem van bruikleen. Wie gebruik wil maken van deze mogelijkheid kan in alle discretie contact opnemen met Martin Vande Kerckhove.
Wie wil, kan vrijblijvend een kleine bijdrage doen aan ons solidariteitsfonds, waarmee we deze faciliteiten helpen bekostigen, met als doel élke leerling van een iPad te voorzien. Bij de inschrijving voor het nieuwe schooljaar voorzien we deze vrijblijvende steunoptie.

Hieronder wat meer info over deze systemen:

Aankopen via de webshop van de school

Als je kiest om via de school aan te kopen, meld je je aan op een webshop die tijdelijk wordt opgezet voor onze school, i.s.m. Switch, onze partner voor de iPads.
 • Op die webshop kan je een iPad, hoes en eventueel toebehoren kiezen en aankopen.
 • Op de webshop staan verschillende, door de school geselecteerde modellen.
 • De webshop biedt een interessante korting t.o.v. de normale winkelprijs.
 • Je betaalt niet aan de school, maar via de webshop aan Switch. Ook garantie en eventuele herstelling verlopen via Switch.
 • Je bent zelf eigenaar van het materiaal dat je op de webshop koopt.
 • Levering: de bestelde materialen worden geleverd op school. Je ontvangt informatie over een gemeenschappelijk afhaalmoment eind augustus. Op die dag kan je je bestelling op school afhalen en onder begeleiding klaarmaken voor gebruik. Alle info hierover ontvang je rond 20 augustus.

Hoe bestel je je iPad op de tijdelijke webshop?
info volgt op het einde van het schooljaar

Je eigen iPad gebruiken

Als je al een eigen iPad hebt (niet aangekocht via de school) en die voldoet aan de minimumvereisten (zie verder), dan mag dat.
Belangrijk: de iPad moet onder het beheer van de school komen. Dit kan enkel door het toestel te wissen (terug naar fabrieksinstellingen) en op te nemen in het beheersysteem van de iPad. Na die operatie kan je nog steeds je eigen gegevens terugplaatsen, eigen apps installeren, je eigen gegevens en instellingen op de iPad zetten, de iPad gebruiken zoals elke niet-beheerde iPad, enz… maar de school beheert ook enkele educatieve instellingen en apps.
Als je je eigen iPad wil gebruiken, zal je eind augustus even naar school moeten komen om je iPad te laten voorbereiden. Verder op deze pagina lees je daar meer over.

Huurkopen via de school

Je kan een schooliPad (basistoestel met schijf van 32 GB) met hoes huurkopen:
 • optie afbetaling op 1 jaar: € 396,20 gespreid over één schooljaar in drie betalingen (voorschot € 96, 2 × € 150)
 • optie afbetaling op 3 jaar: gedurende drie schooljaren betaal je tien maanden per jaar de maandelijkse afbetaling van € 13,5.

Na het voldoen van de afbetalingen is de iPad jouw eigendom. De afbetalingen worden apart gefactureerd en komen niet op de gewone schoolrekening. Bij het vroegtijdig verlaten van de school kan je kiezen voor teruggave van de iPad of betaling van de resterende som (dan wordt de iPad jouw eigendom).
De iPad is verzekerd voor accidentele schade (op school en/of op weg van huis naar school en omgekeerd).

Wat moet je zeker hebben, en wat is optioneel?

Verplicht:

 • iPad, onder beheer van de school
 • beschermende hoes, die de hoeken van de iPad bedekt (aangekocht via de webshop van de school of daarbuiten)
 • oortjes of koptelefoon (eender welk type)

Optioneel (voor wie dat wenst of het zinvol vindt:)

 • pen (bv. Apple Pencil of Logitech Crayon)
 • hoes met ingebouwd toetsenbord
 • een hoes met ingebouwd toetsenbord én trackpad (hiermee kan je de iPad ook min of meer gebruiken als een laptop, zie bv. dit model)
 • toetsenbord en muis/trackpad voor thuis
 • extra batterij (powerbank)

Type iPad, hoes en toebehoren

De iPad (info 2020)

Minimumvereisten voor wie al een eigen iPad heeft

We raden aan: minimum iPad 2017 (generatie 5). Een iPad Air, iPad Pro of iPad mini (2019, 5e generatie) zijn ook mogelijk. Niet toegestaan: oudere toestellen. Heb je nog een iPad Air 2 (2014), dan kan je die ook gebruiken, al kunnen we niet voorspellen of die het volgende jaar nog zal voldoen.

Een nieuwe iPad aankopen

Als je een nieuwe iPad aankoopt en je kiest voor de iPad 2020 (8e generatie, scherm 10.2 inch), dan volstaat het basistoestel van 32 GB. Ben je van plan veel te doen met dat toestel en het nog veel jaren in gebruik te houden, dan raden we aan om de grotere schijf (128 GB) te overwegen. Het enige verschil tussen de beide iPads die we aanbieden, is de schijfruimte: dat is opslagruimte voor apps, spelletjes, documenten, foto’s, filmpjes … De meeste schooldocumenten staan in de cloud en nemen dus weinig plaats in. Extra schijfruimte is vooral zinvol voor extra apps en spelletjes en als je veel met foto en video wil werken.
Kies je voor de iPad Air of Pro, dan is de standaard opslagruimte automatisch groter.

Hoes en toebehoren

Het gebruik van een stevige hoes is verplicht. Wie via de school aankoopt, kan op de webshop ook een hoes aankopen.

Ander toebehoren is niet verplicht, maar kan interessant zijn: zie hierboven.

Apps en beheer

Van zodra je je iPad in gebruik neemt, komt hij onder het beheer van de school te staan. Dat betekent dat we enkele educatieve instellingen kunnen beheren, school-apps automatisch kunnen installeren en je kunnen helpen wanneer er iets fout gaat. Je zal merken dat een hele reeks apps voor school vanzelf op je iPad klaargezet worden.
Meer info over het beheer vind je in de FAQ’s.

Wil je zelf nog meer apps installeren? Meld dan in de App Store aan met een privé-Apple ID (info: zie startersgids).

Wat kost me dat?

NB Dit zijn richtprijzen van juni 2020.

 1. De iPad:
  • Als je al een eigen iPad hebt, betaal je niets extra voor het gebruik van die iPad.
  • Als je aankoopt via de webshop van de school (enkel beschikbaar in de zomer bij de overgang naar een nieuw schooljaar), bieden we de standaard-iPad aan (laatste generatie, 2019), in twee varianten: basisschijfgrootte (32 GB) voor € 357,88, grotere schijf (128 GB) voor € 449,88.
  • Kies je voor huurkopen, dan betaal je ofwel gespreid over één schooljaar € 396, of gedurende drie schooljaren tien keer per jaar de maandelijkse afbetaling van € 13,5.
  • Wie gebruik wil maken van extra faciliteiten om dit haalbaar te maken: zie hierboven.
  • Een hoes is verplicht (inbegrepen in de huurkoop).
 2. Beheer, betalende apps en licenties: € 15 per jaar.

Daar staat tegenover dat de kost van een grafisch rekentoestel vervalt, dat hier en daar een handboek wegvalt en dat er wat minder kopieerkosten zullen zijn.

Afhalen en in gebruik nemen

Op het einde van het schooljaar ontvang je praktisch informatie over het afhaal- en set-upmoment eind augustus. Op dat moment wordt elke leerling (behalve wie in een klas of jaar zit zonder iPads of wie verder werkt met de school-iPad van het vorige schooljaar) op school verwacht om:
 • je via de school bestelde en aangekochte iPad (en eventueel toebehoren) op te halen en in gebruik te nemen
 • je eigen iPad binnen te brengen om hem te wissen, voor te bereiden en in gebruik te nemen
 • je iPad via een stappenplan en onder begeleiding klaar te maken voor de start van het schooljaar

Andere informatie en veel gestelde vragen: zie portaalpagina “iPads op DBZ en iPad FAQ’s.