Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Vakken

Talentenatelier voor alle eerstes

Je bent twaalf en je wil wat. Je komt op een nieuwe school. Je bent geïnteresseerd in vanalles en nog wat. Je hebt een pak vakken die je kan volgen. Maar één vak is bijzonder: je mag het helemaal zelf kiezen. We bieden je iets extra’s aan, iets dat je zelf wil bijleren omdat je het leuk, interessant, spannend, leerrijk vindt.

Twee keer een talent kiezen

Op onze school krijg je in het eerste jaar een talentenuur. Je kan kiezen uit een hele reeks mogelijkheden. Bij je inschrijving duid je er twee aan voor de periode september–januari. Wij zorgen ervoor dat je één van beide kan volgen.
In januari krijg je de kans om opnieuw een keuze te maken voor de periode februari–juni.
Het talentenuur staat niet op punten en het staat los van je klas of van een bepaald vak. Je vindt het wel terug in de lessentabel, maar niet op het rapport.

Creatief op ontdekking

We willen de horizon van de gewone les echt verruimen: je kiest een talent dat je graag verder zou ontwikkelen of dat je wil ontdekken.
De keuze voor het talentenuur kan je helpen om:
vrienden te maken met dezelfde interesse als jij,
eens iets helemaal nieuw te leren,
jouw (verborgen) talent verder te ontdekken en ontwikkelen,
creatief, ontdekkend, groepsgericht te leren,
met veel zin naar school te gaan.

Praktisch

Elke maandag gooien we het 4e lesuur in de voormiddag (11.10 u. tot 12 u.) de muren van het lessenrooster open om alle leerlingen van het eerste jaar creatief en ontdekkend aan de slag te laten gaan.

Voor het talentenuur kan je o.a. kiezen uit:

  • Allerlei sporten zoals badminton, basketbal, volleybal, voetbal, mountainbike.
  • Creatieve activiteiten zoals popmuziek spelen, creatief omgaan met materialen (schilderen, boetseren, tekenen …), fotograferen en fotobewerkingen maken, leuke en originele verhalen verzinnen en schrijven, toffe liedjes zingen …
  • Handvaardigheden zoals fietsenatelier, haken en haakpatronen ontwerpen, juwelen ontwerpen, modelbouw …
  • Uitdagingen voor je brein zoals schaken, origami, domino- en scrabble-strategieën, rebussen en puzzels …
  • Wetenschappen en technologie zoals leren programmeren met Scratch, experimenteren met wetenschap en technologie, ontdekken en begrijpen van natuurfenomenen, programmeren en eenvoudige robotica …

Als je je inschrijft op onze school, bezorgen we je een concrete lijst met keuzes. We zijn nog altijd bezig het aanbod verder uit te werken. In elk geval: voor elk wat wils!

PS Het talentenuur is de opvolger van wat we vroeger Vormen van noemden.VV schilderen