Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Engagement

GrENssTreek

Onze vastenactie levert jaarlijks heel wat energie, betrokkenheid en geld op voor het Don Bosco project voor de straatkinderen van Lubumbashi in Congo. Maar ook in België worden we geconfronteerd met overweldigende armoede.

In in de eerste graad is er jaarlijks een kapelmoment rond welzijnszorg. In de derde graad achten we de leerlingen in staat om zich te verdiepen in de problematiek en tonen we de weg naar persoonlijk engagement.

Elke twee jaar focussen we daarom in de derde graad op deze ‘vierde wereld’: de armoede achter onze eigen hoek.

Uitgespeeld

Tijdens de les godsdienst spelen de leerlingen “Uitgespeeld”, een simulatiespel over armoede en uitsluiting. Het laat de spelers ervaren wat kansarmoede is. Kansarmoede heeft niet enkel te maken met een laag inkomen maar manifesteert zich op verschillende levensdomeinen (o.a. huisvesting en gezondheid) tegelijkertijd.

Soep op de stoep

De middag van de actiedag bieden we een beker soep aan op de speelplaats.

Kledingcontainer Kringloopwinkel Brugse Poort

We plaatsen een kledingcontainer van de Kringwinkel ‘De Brugse Poort’. Hebt u zelf al de weg gevonden naar een kledingcontainer in uw buurt? Fantastisch! Wil u zeker zijn dat de kledij in de eerst plaats gebruikt wordt voor humanitaire doelen en niet voor commerciële doelen? Breng uw spullen gerust naar DBZ.

Projectdag Kan(s)armoede in de GrENssTreek

We vertrekken vanuit de figuur van Don Bosco, zijn jeugd in Turijn. Aan het begin van zijn priestercarrière besluit hij om niet voor het grote geld en de gemakkelijkste job te kiezen, maar zich als een ervaringsdeskundige in het ruige veld te wagen.

Leerlingen luisteren naar anekdotes en levensechte situaties. Ze krijgen zicht op de structuur van de organisaties. Ze komen te weten wat ze kunnen doen om mee in het project of de organisatie te stappen

Kwamen de voorbije actiedagen getuigen:
Brugse Poort, Bizon, OCMW Gent, Welzijnszorg, Albezon, Poverello, De Tinten, Habbekrats, Mozaïek, Speelplein OCMW, Vluchthuis Gent, Advocaat schuldbemiddeling, Huisbewerkbegeleiding Kompas Arteveldehogeschool.