Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Beste wensen

  De directie en medewerkers wensen iedereen een mooi en gezond 2022!
  De coronamaatregelen blijven een beroep doen op ieders flexibiliteit. We beseffen dat dit opnieuw energie vraagt en zijn jullie zeer dankbaar voor alle inspanningen.
  We wensen leerlingen, leerkrachten en ouders ook de nodige veerkracht om met moeilijke momenten om te gaan.

 • Herdenkingsviering voor overleden leerlingen en collega's op 21 november

  Naar jaarlijkse gewoonte hielden we zondag een herdenkingsviering in de kapel van onze school. Vorig jaar was deze omwille van Corona in het water gevallen. Ook nu moesten we ons stipt aan de regels houden en konden we nadien geen receptie geven aan de ongeveer vijftig aanwezigen waaronder heel wat familieleden van overleden leerlingen en collega’s.
  PAG 3 (de Pastorale Animatiegroep voor de 3de graad) had ervoor gekozen om het thema van de Paaswake voor de vijfdejaars van vorig schooljaar ook voor deze gelegenheid te gebruiken: ‘De scherven van ons leven delen met elkaar’. In de Goede Week hadden de leerlingen – na een inhoudelijke input en volgens de eeuwenoude Japanse kunstvorm kintsugi – potjes, kommetjes en kopjes met een hamer gebroken, daarna terug aan elkaar gelijmd en onder de levensboom in de picknickzone bijeen gelegd. Een metafoor die erg dicht bij ons leven van gebrokenheid én hoop staat. De installatie die toen twee maanden was blijven staan, lag nu op het podium en de deelnemers konden bij een zestal spreuken een briefje met de namen van dierbaren die ze verloren hadden en een aardewerken scherf leggen. Dit doemoment werd afgewisseld met teksten en gebeden. Een gelegenheidskoortje van leerlingen en leerkrachten luisterde de ingetogen herdenkingsviering op met zinvolle, vierstemmige liederen.

 • Opstart nieuw schoolrestaurant

  We kunnen opnieuw maaltijden en broodjes aanbieden samen met onze cateringpartner Scolarest.
  Praktische afspraken en prijzen kan je terugvinden bij middagmalen.

 • Blijven verbinden

  Ook in de 2de volledige schoolweek zijn er momenten van samen zijn, samen sporten,… Een foto van de sportdag voor de 6des en ‘De langste tafel’ voor leerlingen en leerkrachten van de 3de graad.


  Gezellig samenzijn

 • Samen sporten tijdens het middagspel

  De start van dit schooljaar is uitgelezen om samen te sporten tijdens het georganiseerde middagspel.
  Alvast een manier om de kracht van verbinding voelbaar te maken.


 • Welkom in het nieuwe schooljaar

  We wensen iedereen krachtige ervaringen van verbinding voor het nieuwe schooljaar:

 • Dromend

  Op de poëziepromenade “Weg van woorden” mochten de laureaten hun prijs in ontvangst nemen. Geniet mee van het winnende gedicht van onze jaarlijkse poëziewedstrijd:

 • Sportdag 1ste graad

  De eerste graad geniet onder een stralende zon van een sportdag. De eerste sportdag in twee jaar …

 • Nieuwe lessentabellen vernieuwde 2e graad uitgelegd

  De nieuwe richtingen en leerplannen in de 2e graad verdienen wat extra toelichting. Lees er meer over bij het studieaanbod in de nieuwe 2e graad.

 • Paaswake na paaspauze

  In november werd de Allerheiligenbezinning noodgedwongen afgelast. Normaal gezien zouden we in de week vóór de paasvakantie – de Goede Week dus – een paaswake houden met de vijfdejaars. Ook daarover heeft Corona anders beslist. De pastorale animatiegroep van de 3de graad vond deze activiteit echter zo belangrijk dat de godsdienstleerkrachten de paaswake ‘ingehaald’ hebben.

 • iPads in bruikleen voor nieuwe leerlingen en nieuwe iPad-klassen

  Dankzij de Digisprong van de overheid kunnen we vanaf sept. 2021 voor al wie start met iPads (= alle nieuwe leerlingen, de huidige eerstes en een deel van de tweedes) iPads in bruikleen voorzien en de jaarlijkse kost beperkt houden.
  Meer info volgt binnenkort.

 • DBZ & de Digisprong

  De overheid lanceert de Digisprong: een initiatief om het onderwijs kwaliteitsvol te digitaliseren. Is DBZ er klaar voor om mee te springen? Lees er hier meer over.

 • Oudercontact met de klassenleerkracht – mei 2021

  Extra voorzorgsmaatregelen i.p.v. het gewone schoolleven

  Voor de leerlingen van het 4de en het 6de jaar vindt het oudercontact met de klassenkracht plaats op woensdag 5 mei en/of donderdag 6 mei en/of vrijdag 7 mei. Dit oudercontact staat in het teken van de studiekeuzebegeleiding.
  Net zoals het 1ste oudercontact zal dit oudercontact online plaatsvinden via Smartschool Live..

 • Nieuwe studierichting "Moderne Talen" in de 2e graad

  We zijn blij officieel te mogen bevestigen: vanaf september 2021 kunnen we de nieuwe studierichting Moderne Talen in de 2e graad organiseren. Meer info: studieaanbod 2e graad.

 • Live rondleiding

  Wil je virtueel meelopen en mee rondkijken met leerlingen op onze school? Wil je live vragen stellen? Volg onze Instagramaccount @donboscozwijnaarde en ga mee live op zaterdag 13 maart om 11 u. en om 14 u. Tot dan!

 • Vastenacties 2021

  De jaarlijkse vastenactie gaat opnieuw van start. Benieuwd wat we allemaal van plan zijn? Neem dan een kijkje op de vernieuwde website.

 • Poëziewedstrijd 2021

  Wil je deelnemen aan — of gewoon meegenieten van — de jaarlijkse uitbraak van het poëzievirus: lees meer over onze felgesmaakte poëziewedstrijd.

 • Het verhaal van een leerkracht tijdens corona

  Rebecca Van Vlierberghe, leerkracht Frans, geeft een inkijk in haar lespraktijk tijdens corona. Dit artikel verscheen ook in Klasse.

 • Hoe druk is het op mijn bus of tram?

  De Lijn heeft nu een druktebarometer, een handige tool waarmee je kan zien hoe druk het is op de bus of de tram die je wil nemen. Check het vlak voor je vertrek of zelfs terwijl je onderweg bent.

 • “Leerlingen laten kiezen hoe ze leren, motiveert”

  Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel en leerling van DBZ, vraagt aan scholen om leerlingen mee te laten beslissen over hoe het er in de klas, maar ook op afstand aan toe gaat.

 • Wij zeggen neen

  Beste Mr. Weyts,
  Beste Mr. Boeve,

 • Jaarlijkse inzameling van hygiënische producten

  Onze leerlingen van de 1ste graad zamelen tijdens de advent zeep, shampoo en andere verzorgingsproducten in. Deze worden geschonken aan de overkoepelende armoedeorganisatie vzw KRAS en worden in het Gentse verdeeld.

 • Compositiewedstrijd 2021

  Tranen met tuiten, opgekropte woede, stille wanhoop, een warm gevoel van binnen, verblindende liefde, sprankelende vreugde, uitbundig geschater… Muziek is emotie. Het raakt mensen in mineur en majeur. De luisteraar wordt meegevoerd, de ontwerper schrijft gevoelens… “Licht laten schijnen in de diepte van het menselijk hart, dat is de roeping van de kunstenaar” zo zei ooit Robert Schumann.

 • Herdenkingsviering overledenen DBZ

  De geplande herdenkingsviering van de overleden leerlingen en collega’s van DBZ kan NIET plaatsvinden omwille van de veiligheidsvoorschriften Covid-19.

 • Verlenging van de herfstvakantie

  De herfstvakantie wordt – op initiatief van de overheid – verlengd tot en met zondag 15 november.
  De school opent opnieuw de deuren vanaf maandag 16 november.

 • Code oranje

  Vanaf maandag 26 oktober schakelen we over naar code oranje. De belangrijkste afspraken:
  • Mondmaskerplicht zowel binnen als buiten
  • Eten mag enkel met de eigen klasgenoten.
  • Het middagspel valt weg, omdat het gebruik van de kleedkamers op dat moment niet veilig kan. In lijn met de huidige maatregelen is vanaf donderdag 29 oktober sport op school ‘s middags niet meer toegelaten.

  Zorg goed voor jezelf én voor elkaar!

 • Mysterie

  De pastorale animatiegroep van de 2de graad teast ons met een banner en met afbeeldingen verspreid over de school. Voorlopig is hun actie omhuld met veel mysterie. Ze beloven ons maandelijks te verrassen. Deze week is er voor elke klas van de 2de graad een apart kapelmoment.

 • PAGadder zorgt voor wat peper en zout in ons schoolleven

  PAGadder, de pastorale animatiegroep voor de eerste graad, organiseert een kapelmoment voor onze eerstejaars. Elke klas ontvangt via opdrachten zes sleutels tot DBZ.
  Even op adem komen in deze bizarre tijden.

 • Try-out doorlichting

  Op maandag 12 en dinsdag 13 oktober komt de onderwijsinspectie langs op DBZ. De inspecteurs willen de betrouwbaarheid van hun instrumentarium testen. De centrale onderzoeksvraag van de doorlichting is: “In welke mate begeleidt de school (kwetsbare) leerlingen op het vlak van leren?”
  Deze vraag spitst zich toe op de kerntaak van een school. Hopelijk levert het interessante feedback op voor de ontwikkeling van onze school.

 • Bescherm jezelf en anderen: gebruik de Coronalert app

  Om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen en elkaar te beschermen, heeft de overheid een app ontwikkeld, mét respect voor de privacy en gegevens van de gebruiker. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe efficiënter die wordt. We raden iedereen aan om Coronalert te installeren en activeren.

ouder recenter