Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

  • Een goed schooljaar gewenst

    Een goed schooljaar beleven betekent
    durven beginnen… waar anderen ophouden
    willen geloven… dat het goede zijn weg vindt
    leren ontdekken… wat in jezelf verborgen leeft
    mogen ervaren… dat hoop niet misleidt
    laten gebeuren… wat je niet in de hand hebt
    kunnen loslaten… om het nieuwe te beginnen.

  • Ouders nieuwe leerlingen: activeer je Smartschool co-account

    Voor alle ouders is er een Smartschool co-account voorzien. Hier kan je die zelf activeren.

  • Opstart schooljaar 2022–2023

    Alle nieuwe eerstes worden op 1 september op school verwacht ten laatste om 8.25 u. Ze worden er gastvrij onthaald en maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en klassenleraar. Ze mogen om 12 u. naar huis om te bekomen van de eerste emoties.
    Op vrijdag wordt het onthaal verdergezet. De eerstejaars brengen die dag een eigen lunchpakket mee. De lessen zelf beginnen op maandag 5 september. Vanaf dan zijn ook warme maaltijden voor hen mogelijk.

  • Vakantieactiviteiten zomer 2022

    De zomervakantie is traditiegetrouw een drukke reisperiode op DBZ. We wensen de leerlingen en begeleiders een sfeervolle vakantie toe. We horen graag al jullie verhalen achteraf!
    Hierbij een overzicht van de vakantieactiviteiten:

  • Gravitatiekracht

    De traditionele prijsuitreiking van de winnende gedichten van onze jaarlijkse poëziewedstrijd — volgens sommigen bij de mooiste avonden van het schooljaar — werd dit jaar omgedoopt tot “Weg van woorden & daden”: de poëziepromenade langs verborgen hoekjes van ons groene schooldomein ging vergezeld van een kunst- en GreenTeam-route en sloot stemmig af met de inhuldiging van de nieuwe theaterklas en een optreden van schoolkoor Kooriander.

  • Poëziewedstrijd 2022: het stemmen voor de publieksprijs is geopend

    Wil je mee beslissen wie de publieksprijs van onze poëziewedstrijd editie 2022 in de wacht sleept? Lees de vier geselecteerde gedichten en breng je stem uit. Op de “Weg van woorden en daden“ op vrijdagavond 20 mei wordt de winnaar bekendgemaakt, samen met de prijsuitreiking van de winnende gedichten.

  • Weg van woorden ... en daden

    Vrijdag 20 mei, omstreeks 19 u., iedereen welkom — afspraak aan de “groene hoek” aan de schoolingang

  • Welkom in het derde trimester

  • Veertigdagentijd

    Kan VASTen LOSKOMEN zijn?
    Loskomen van eigen belang.
    Loskomen van meer en meer.
    Loskomen van vooroordelen.
    Loskomen van principes.

  • Feest Don Bosco

    Op 31 januari vieren we het feest van Don Bosco.

  • DBZ neemt deel aan proefproject rond luchtzuivering

    Onze school neemt deel aan een onderzoek van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken en viroloog Marc Van Ranst naar de luchtzuivering op scholen. Het project moet aantonen of luchtzuiveringstoestellen in klassen het aantal besmettingen kunnen reduceren.
    In april vorig jaar toonde onderzoek van Blocken nog aan dat een combinatie van ventilatie en luchtzuivering de aerosolconcentratie met ruim 90% reduceerde in een fitnessruimte met 35 proefpersonen.
    We kijken alvast uit naar de resultaten van het onderzoek.

  • Beste wensen

    De directie en medewerkers wensen iedereen een mooi en gezond 2022!
    De coronamaatregelen blijven een beroep doen op ieders flexibiliteit. We beseffen dat dit opnieuw energie vraagt en zijn jullie zeer dankbaar voor alle inspanningen.
    We wensen leerlingen, leerkrachten en ouders ook de nodige veerkracht om met moeilijke momenten om te gaan.

  • Herdenkingsviering voor overleden leerlingen en collega's op 21 november

    Naar jaarlijkse gewoonte hielden we zondag een herdenkingsviering in de kapel van onze school. Vorig jaar was deze omwille van Corona in het water gevallen. Ook nu moesten we ons stipt aan de regels houden en konden we nadien geen receptie geven aan de ongeveer vijftig aanwezigen waaronder heel wat familieleden van overleden leerlingen en collega’s.
    PAG 3 (de Pastorale Animatiegroep voor de 3de graad) had ervoor gekozen om het thema van de Paaswake voor de vijfdejaars van vorig schooljaar ook voor deze gelegenheid te gebruiken: ‘De scherven van ons leven delen met elkaar’. In de Goede Week hadden de leerlingen – na een inhoudelijke input en volgens de eeuwenoude Japanse kunstvorm kintsugi – potjes, kommetjes en kopjes met een hamer gebroken, daarna terug aan elkaar gelijmd en onder de levensboom in de picknickzone bijeen gelegd. Een metafoor die erg dicht bij ons leven van gebrokenheid én hoop staat. De installatie die toen twee maanden was blijven staan, lag nu op het podium en de deelnemers konden bij een zestal spreuken een briefje met de namen van dierbaren die ze verloren hadden en een aardewerken scherf leggen. Dit doemoment werd afgewisseld met teksten en gebeden. Een gelegenheidskoortje van leerlingen en leerkrachten luisterde de ingetogen herdenkingsviering op met zinvolle, vierstemmige liederen.

  • Opstart nieuw schoolrestaurant

    We kunnen opnieuw maaltijden en broodjes aanbieden samen met onze cateringpartner Scolarest.
    Praktische afspraken en prijzen kan je terugvinden bij middagmalen.

  • Blijven verbinden

    Ook in de 2de volledige schoolweek zijn er momenten van samen zijn, samen sporten,… Een foto van de sportdag voor de 6des en ‘De langste tafel’ voor leerlingen en leerkrachten van de 3de graad.


    Gezellig samenzijn

  • Samen sporten tijdens het middagspel

    De start van dit schooljaar is uitgelezen om samen te sporten tijdens het georganiseerde middagspel.
    Alvast een manier om de kracht van verbinding voelbaar te maken.


  • Welkom in het nieuwe schooljaar

    We wensen iedereen krachtige ervaringen van verbinding voor het nieuwe schooljaar:

  • Dromend

    Op de poëziepromenade “Weg van woorden” mochten de laureaten hun prijs in ontvangst nemen. Geniet mee van het winnende gedicht van onze jaarlijkse poëziewedstrijd:

  • Sportdag 1ste graad

    De eerste graad geniet onder een stralende zon van een sportdag. De eerste sportdag in twee jaar …

  • Nieuwe lessentabellen vernieuwde 2e graad uitgelegd

    De nieuwe richtingen en leerplannen in de 2e graad verdienen wat extra toelichting. Lees er meer over bij het studieaanbod in de nieuwe 2e graad.

  • Paaswake na paaspauze

    In november werd de Allerheiligenbezinning noodgedwongen afgelast. Normaal gezien zouden we in de week vóór de paasvakantie – de Goede Week dus – een paaswake houden met de vijfdejaars. Ook daarover heeft Corona anders beslist. De pastorale animatiegroep van de 3de graad vond deze activiteit echter zo belangrijk dat de godsdienstleerkrachten de paaswake ‘ingehaald’ hebben.

  • iPads in bruikleen voor nieuwe leerlingen en nieuwe iPad-klassen

    Dankzij de Digisprong van de overheid kunnen we vanaf sept. 2021 voor al wie start met iPads (= alle nieuwe leerlingen, de huidige eerstes en een deel van de tweedes) iPads in bruikleen voorzien en de jaarlijkse kost beperkt houden.
    Meer info volgt binnenkort.

  • DBZ & de Digisprong

    De overheid lanceert de Digisprong: een initiatief om het onderwijs kwaliteitsvol te digitaliseren. Is DBZ er klaar voor om mee te springen? Lees er hier meer over.

  • Oudercontact met de klassenleerkracht – mei 2021

    Extra voorzorgsmaatregelen i.p.v. het gewone schoolleven

    Voor de leerlingen van het 4de en het 6de jaar vindt het oudercontact met de klassenkracht plaats op woensdag 5 mei en/of donderdag 6 mei en/of vrijdag 7 mei. Dit oudercontact staat in het teken van de studiekeuzebegeleiding.
    Net zoals het 1ste oudercontact zal dit oudercontact online plaatsvinden via Smartschool Live..

  • Nieuwe studierichting "Moderne Talen" in de 2e graad

    We zijn blij officieel te mogen bevestigen: vanaf september 2021 kunnen we de nieuwe studierichting Moderne Talen in de 2e graad organiseren. Meer info: studieaanbod 2e graad.

  • Live rondleiding

    Wil je virtueel meelopen en mee rondkijken met leerlingen op onze school? Wil je live vragen stellen? Volg onze Instagramaccount @donboscozwijnaarde en ga mee live op zaterdag 13 maart om 11 u. en om 14 u. Tot dan!

  • Vastenacties 2021

    De jaarlijkse vastenactie gaat opnieuw van start. Benieuwd wat we allemaal van plan zijn? Neem dan een kijkje op de vernieuwde website.

  • Poëziewedstrijd 2021

    Wil je deelnemen aan — of gewoon meegenieten van — de jaarlijkse uitbraak van het poëzievirus: lees meer over onze felgesmaakte poëziewedstrijd.

  • Het verhaal van een leerkracht tijdens corona

    Rebecca Van Vlierberghe, leerkracht Frans, geeft een inkijk in haar lespraktijk tijdens corona. Dit artikel verscheen ook in Klasse.

  • Hoe druk is het op mijn bus of tram?

    De Lijn heeft nu een druktebarometer, een handige tool waarmee je kan zien hoe druk het is op de bus of de tram die je wil nemen. Check het vlak voor je vertrek of zelfs terwijl je onderweg bent.

ouder recenter