Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Leven op DBZ

Cultuur beleven

Don Bosco Zwijnaarde investeert in cultuur. Al jaar en dag.

Cultuur is een belangrijk fundament van onze samenleving. We willen daarom onze leerlingen kansen bieden om hun creativiteit te ontdekken, te ontwikkelen en te tonen.

Er is plaats voor kunst en cultuurontwikkeling in alle taalvakken, geschiedenis, plastische en muzikale opvoeding in de eerste en tweede graad, er is het vak esthetica in de derde graad.

Maar we doen veel meer dan kunst binnen de lijnen van leervakken te stoppen.
Er zijn jaarlijkse happenings en eenmalige cultuurbelevingen. Muziek, dans, woord en beeld, onze leerlingen (en collega’s) zijn graag creatief bezig, zowel actief als passief.

Kooriander

Hoeft het nog gezegd? Kooriander is het schoolkoor van DBZ.

Het is gegroeid uit de Populierenzangers – opgericht door Ann Van der Plaetsen en jarenlang geleid door Daniel Vanrysselberghe – die garant stonden voor zang- en luisterplezier.

Sedert 2009 voeren koorleidster Debby De Smet en stemcoach Leen Suetens de zingende leerlingen en leerkrachten naar ongekende hoogten.

Ondanks haar korte bestaan kan het koor al terugkijken op een uitwisselingsreis naar Magenta, Italië én op een zeer geslaagde operaproductie.

Je komt toch ook luisteren als we nog eens zingen?

Je kan Kooriander op de voet volgen via de Kooriander Facebookpagina.

Dadarock

Wie houdt van een stevige portie rock kan niet wegblijven van Dadarock.

Dadarock volgt het typische Don Bosco-recept. Uitgangspunt is een fijne avond van DBZ-leerlingen, voor DBZ-leerlingen vanaf de vierdes, door DBZ-leerlingen.

Collega Dirk Volkaert coacht zijn pupillen zodat liefhebbers van wat steviger muziek elk jaar opnieuw verrast worden door het muzikale talent dat op onze school rondloopt.

Op het podium zie je doorlopend bands optreden waarvan minstens één lid les volgt op DBZ.

De hele organisatie wordt gedragen door enthousiaste leerlingen uit vijf en zes. Ze zorgen voor de affiche, werken aan een stevige line-up, zetten een Facebookpagina op, verzorgen de promo, organiseren de kaartenverkoop, bouwen het concert op, presenteren, houden de bar open, kuisen de zaal op.

Poëziewedstrijd

Jaarlijkse poëziewedstrijd voor de 2e en 3e graad

School, jongeren, poëzie: een combinatie die al meer dan 30 jaar werkt.

Heel lang geleden kwamen enkele leerkrachten op een heel eenvoudig idee: als we nu eens een poëziewedstrijd zouden inrichten. Op school. Voor de leerlingen van de hogere cyclus (in prehistorische tijden werkten we nog met drie jaar lagere en drie jaar hogere cyclus). Waarom niet?
Er waren eenentwintig inzendingen, die eerste keer.

De hogere cyclus werd vervangen door de tweede en derde graad. Er kwamen dichteressen bij. En de leerlingen bleven schrijven.

We kunnen ondertussen al terugkijken op meer dan 30 jaar wedstrijd.

Poëzie is inderdaad een daad van bevestiging. Wij bevestigen dat onze leerlingen hier wel degelijk iets te zeggen hebben. Klik je eens door naar onze poëziewedstrijdsite?

Info en inschrijven voor de editie van dit jaar: ga naar de website van de poëziewedstrijd

Compositiewedstrijd

Met deze wedstrijd willen we het componeertalent bij onze leerlingen aanwakkeren.

We geven graag een podium aan leerlingen die vaak al jaren met muziek bezig zijn. we dagen hen uit om zelf te componeren.

De wedstrijd is tweejaarlijks en wisselt af met de kunstwedstrijd.

Op dbz.be/compositiewedstrijd vind je meer info, enkele luisterfragmenten en het wedstrijdreglement.

Kunstwedstrijd

Soms zijn tradities zo oud dat er nog moeilijk een begindatum te vinden is.

De tweejaarlijkse kunstwedstrijd is zo’n traditie, ooit op gang getrokken door de vorige directeur, Luc Verlinde. Tweejaarlijks worden de creatieve impulsen van de leerlingen versterkt en in wedstrijdbanen geleid.
De prijzen worden uitgereikt op het Avondje Kunst. U bent nu al van harte welkom!

De kunstwedstrijd wordt afgewisseld met de compositiewedstrijd.

Avondje Kunst

Jaarlijks ontvangen de winnaars een mooie prijs in de categorieën woord, beeld en muziek.

Eind mei is er traditioneel een “Avondje Kunst”.

We stellen graag de hoogtepunten van een jaar cultuurproductie voor. Creaties van onze leerlingen staan centraal. Woord, beeld en muziek, van leerlingen die hun creativiteit willen delen met ons.

Een avond waar je als leerkracht en als kunstminnaar je hart kan aan ophalen. Zoals ooit een toevallige aanwezige zei: ”Eigenlijk te veel schoonheid op één avond”.

Cultuurprijzen

De winnaars van de jaarlijkse poëziewedstrijd horen hoe hun gedichten voorgedragen worden, gelezen werden, ze ontvangen hun prijs uit de handen van de sponsors.

Hetzelfde geldt voor de winnaars van de tweejaarlijkse kunstwedstrijd.

De winnaars van de tweejaarlijkse compositiewedstrijd voeren er hun gloednieuwe compositie nog eens uit.

Sponsors

De school, oud-leerlingenbond Suinarda en de Ouderraad belonen onze prijswinnaars.

Klik hier voor een impressie van ons Avondje Kunst jubileumeditie 2013, met proclamatie van de winnende composities en gedichten.

De kleine Cervantes

Wat?

De kleine Cervantes is de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent. Sinds 1999 kiezen jongeren van Gentse scholen van de 1ste graad secundair onderwijs hun mooiste jeugdboek.

Elk jaar opnieuw ontstaat er op DBZ een hechte groep van enthousiaste jeugdige lezers. Iedereen leest een rist jeugdboeken die al dan niet bekroond worden na een spannend leesjaar.

Verloop?

In het voorjaar volgt er dan een workshop rond de gelezen boeken. Bekijk hier de trailer van het boek ‘Oorlog in een Koffer’ (Berti Persoons), gemaakt door onze leerlingen tijdens de workshop 2019.

Begeleiding

De begeleiding van het leesbevorderingsproject is op DBZ in handen van Atreyu De Baets, Lynn Schepens, Valentine Verstraeten en collega’s Nederlands en leesbeesten pur sang.