Don Boscocollege Zwijnaarde

School met zin

Wie doet wat

Partners

Onderwijs aanbieden vandaag de dag is een complex mechanisme. We kunnen voor tal van domeinen steunen op en samenwerken met tal van organisaties en instellingen, ieder bevoegd op zijn terrein.

Don Bosco Sint-Denijs-Westrem

DB SD heeft naast de richting Industriële Wetenschappen, 5 afdelingen of vakgebieden. Elke afdeling biedt een eigen specialiteit aan.

Wie al vanaf het eerste leerjaar naar DB SD gaat, maakt er kennis met de ‘voorbereidende’ afdeling T.O. (Technologische Opvoeding) of kiest voor Industriële Wetenschappen.
Alle 12- en 13-jarigen krijgen in de TO-lokalen een uitgebreide kennismaking met alle praktijkvakken die in de andere afdelingen worden gegeven, zodat zij na het eerste of tweede leerjaar een bewuste keuze kunnen maken voor de best passende studierichting (ook als deze niet op onze school aangeboden wordt).

In het tweede of derde leerjaar wordt een eerste keuze gemaakt die de leerlingen naar hun favoriete afdeling moet leiden.

Vanaf de tweede graad (3° leerjaar) beschikt DB SB naast de studierichting Industriële Wetenschappen over de afdelingen Mechanica, Electriciteit, Grafische Communicatie & Media, Hout en Bouw. Sommige studierichtingen komen in meerdere afdelingen voor.

Voor meer info verwijzen we graag naar de website van Don Bosco Sint-Denijs.

Scholengemeenschap De Bron

Scholengemeenschap De Bron verenigt zes vrije secundaire scholen.

  • College Paters Jozefieten (Melle)
  • Don Boscocollege (Zwijnaarde)
  • Don Bosco Technisch Instituut (St.-Denijs-Westrem)
  • Sint-Franciscusinstituut aso (Melle)
  • Sint-Franciscusinstituut tso/bso (Melle)
  • Sint-Pietersinstituut (Gent)

Via de scholengemeenschap stemmen scholen items van algemeen belang op elkaar af, weliswaar met respect voor de de autonomie van elke school. Zij maken bijvoorbeeld werk van een rationele ordening van het onderwijsaanbod, van een optimale oriëntering en begeleiding van de leerlingen en van een efficiënt personeelsbeleid.
De kwaliteit van het onderwijs en de zorg voor de grootste kansarmen in de scholengemeenschap zijn hierbij belangrijke aandachtspunten.

Coördinerend directeur Liesbet Jacobs en haar medewerkers nemen heel wat initiatieven om de werking van de schoolbesturen, de directies en personeelsleden effectief te ondersteunen. Enkel taken die niet kunnen behartigd worden op het niveau van de individuele school worden doorgeschoven naar het niveau van de scholengemeenschap.

Info & contact

www.sg-debron.be

Scholengemeenschap De Bron
Kortrijksesteenweg 1025
9051 Sint-Denijs-Westrem.
Tel.: 0468 50 88 91

Coördinerend directeur Liesbet Jacobs: liesbet.jacobs@sg-debron.be

Suinarda

Is de oud-leerlingenvereniging van het Don Boscocollege Zwijnaarde en wil in de spirit van DBZ haar alumni nieuwe ontmoetingskansen bieden via een tijdschrift, aan tafel, op deze site, in een panel, op een werkvloer, rond het archief …

Info & contact

www.suinarda.be

Voorzitter & Verantw. uitgever: Lara Van Der Sypt (2011 GRLA)
Kasteeldreef 110
9920 Lovendegem
0472 10 47 90
lara.vandersypt@skynet.be

De ouderraad

De ouderraad stimuleert onze leerlingen om veilig naar school te komen. (6 december 2013, Sinterklaasactie veilig verkeer)

De verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de jongeren stopt voor de ouders niet aan de schoolpoort.

De school is behalve leerschool, ook levensschool waar de toekomst van kinderen mee wordt vorm gegeven. Het belang van waardenopvoeding houdt in dat al wie bij de school betrokken is, hierover in dialoog wil treden. Een goede wisselwerking tussen en gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en school, respectievelijk leerkrachten, heeft een positieve weerslag op de leerlingen.

In overleg met directie en leerkrachten bouwt de ouderraad mee aan de begeleiding van onze jongeren en ondersteunt de ouderraad het opvoedingsproject van de school.

De ouderraad vertegenwoordigt graag de ouders in constructief overleg met de school. De leden van de ouderraad ondersteunen de schoolse werking met tal van initiatieven.

Contactgegevens

website ouderraad
Pieter Hosten (Voorzitter)

DBOC

Het DBOC is sedert 1976 als schoolbestuur verantwoordelijk voor de onderwijs- en opvoedingsgemeenschap die gevormd wordt door de Don Boscoscholen.

Binnen het katholiek onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap neemt het DBOC op grond van zijn eigen identiteit een specifieke plaats in. Het DBOC maakt deel uit van de beweging rond Don Bosco en pleegt overleg met de provincialen en hun raden over belangrijke aangelegenheden.

De directies en de personeelsleden zijn als de dragers en uitvoerders van het opvoedingsproject en het onderwijsaanbod de bevoorrechte gesprekspartners van het DBOC. Langs deze weg bereikt het onrechtstreeks ook de leerlingen en hun ouders.

Het DBOC werkt concrete initiatieven uit rond het opvoedingsproject en de onderwijsvisie.

Info & contact

www.dboc.be

Don Bosco Onderwijscentrum
Don Boscolaan 15
3050 Oud-Heverlee

t 016 29 00 48
f 016 29 54 53
e-mail secretariaat@dboc.be

Voorzitter: de heer Didier Finet
e-mail: didier.finet@dboc.be

Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Als vrije school maken we deel uit van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen ziet het als zijn taak om:

  • aan visie-ontwikkeling te doen en die visie te laten tot stand komen in overleg met de aangesloten scholen;
  • de scholen, scholengemeenschappen en schoolbesturen ondersteuning te geven op pedagogisch, administratief-juridisch en organisatorisch-beleidsmatig vlak;
  • de belangen van scholen, scholengemeenschappen en schoolbesturen te behartigen;
  • met de scholen, scholengemeenschappen en schoolbesturen te communiceren over onderwijsaangelegenheden, zowel uit het Verbond naar de scholen als omgekeerd;
  • de scholen en scholengemeenschappen zelfontplooiingskansen te geven, vanuit een geloof enerzijds in autonomie en grote beleidskracht, anderzijds in samenwerking tussen de vrije scholen.

Meer info

Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Klasse

Klasse staat voor vier maandelijkse publicaties – Klasse (voor Leraren), Klasse voor Ouders, Yeti en Maks! – websites, e-brieven, Schooldirect, Lerarendirect, lerarenkaart, leerlingenkaart en acties, uitgegeven door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijscommunicatie.

www.klasse.be

Nascholingspartners

Bouwen aan een school met zin doen we graag door geregeld op nascholing te gaan.
Pedagogische, didactische, vakinhoudelijke expertise opbouwen doe je een leven lang.

We werken vaak samen met:

Don Bosco Vorming & Animatie

Don Bosco Vorming & Animatie wil de salesiaanse organisaties ondersteunen bij het realiseren van hun permanente opdracht: het bieden van kwalitatief hoogstaande hulpverlening, onderwijs, begeleiding en animatie vanuit het perspectief van Don Bosco.
Het team werkt aan de deskundigheid en bewogenheid van mensen om de salesiaanse visie en aanpak in hun persoon, werk en organisatie te integreren en dit ook verder door te geven aan anderen.

Meer info: Don Bosco vorming & animatie

Het Eeckhoutcentrum

Het Eeckhoutcentrum heeft een sterke reputatie. Een gekwalificeerd team werkt aan een aanbod van kwaliteitsvolle nascholing voor alle segmenten en niveaus uit het onderwijsveld en dit via stuurgroepen waarin de partners en het werkveld vertegenwoordigd zijn. Op die manier linken we vernieuwende wetenschappelijke inzichten aan een realistische onderwijspraktijk.

Meer info: Het Eeckhoutcentrum

Centrum Nascholing Onderwijs

Het Centrum Nascholing Onderwijs organiseert als universitair nascholingscentrum voor onderwijspersoneel nascholing voor leerkrachten, middenkaders, directies en andere betrokkenen uit het onderwijsveld. CNO werkt ook schoolgerichte cursussen, seminaries en studiedagen uit op aanvraag in de scholen.

Meer info: Centrum Nascholing Onderwijs

Pedagogisch didactisch centrum

De nascholingsdienst concretiseert en organiseert vormingsinitiatieven die op aansturing van de begeleiders kunnen worden aangereikt aan directies, klasleraren en andere medewerkers waarmee zij hun deskundigheid kunnen verbreden en verdiepen.

Meer info: Pedagogisch didactisch centrum

Pedagogische begeleidingsdienst van de salesianen van Don Bosco

De pedagogische begeleidingsdienst van de salesianen van Don Bosco ondersteunt de scholen van het DBOC met vakdidactische begeleiding van leergebieden, studiegebieden en vakken.

Meer info: Pedagogische begeleidingsdienst van de salesianen van Don Bosco

VVKSO

Ook het VVKSO heeft een ruim naschoilingsaanbod.

Meer info: VVKSO

Don Bosco jeugddienst

Jongeren die zich aangesproken voelen door de salesiaanse opvoedingsstijl, kunnen terecht bij Don Bosco Jeugddienst.

Door jongeren (12-30 jaar met focus op 15-25 jaar) uit te dagen tot vrijwilligerswerk op maat, door vormingsinitiatieven en andere zinvolle vormen van vrijetijdsbesteding aan te bieden, levert de jeugddienst een bijdrage aan hun totale ontplooiing. Zo worden ze gevormd tot weerbare, sociaal geëngageerde jongeren, die hun plaats in de maatschappij durven innemen en deze mee vorm willen geven. Zij vormt bijvoorbeeld jonge mensen die graag in leiding willen staan of zich in hun leiding-zijn verder willen bekwamen.